Welcome!

The kernel problem with recent updates has been solved. Find the solution here

Important information
-- Required MX 15/16 Repository Changes
-- Information on torrent hosting changes
-- Information on MX15/16 GPG Keys
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities

News
-- Introducing our new Website
-- MX Linux on social media: here

Current releases
-- MX-18.3 Point Release release info here
-- Migration Information to MX-18 here
-- antiX-17.4.1 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

Five minute boot? WTF !

Report Bugs, Issues and non- package Requests
Post Reply
User avatar
colin_b
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 539
Joined: Sun Mar 19, 2017 7:21 pm

Five minute boot? WTF !

#1

Post by colin_b » Sat Sep 22, 2018 11:13 pm

I've just watched https://www.youtube.com/watch?v=4QI4XysGFys where MX is being installed onto an old laptop.

It's to be expected that boot times won't set any speed records, but it is excruciatingly slow. At ~17:30 an error during boot is displayed and mentioned. Any ideas as to whether the problem lies with the laptop, or is it MX?

Edit: As a footnote, https://www.youtube.com/watch?v=cg5_qtiJVU8 shows how the MX snapshot used on the above laptop was created. Some files were manually altered. Could this cause problems?
Last edited by colin_b on Sat Sep 22, 2018 11:40 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Richard
Posts: 2741
Joined: Fri Dec 12, 2008 10:31 am

Re: Five minute boot? WTF !

#2

Post by Richard » Sat Sep 22, 2018 11:32 pm

It's an old laptop.
Since he gives no specs that I heard or saw, could be many things.

Probably has USB 1 sockets which are very slow.
Harddisk is old.
Memory is old.
MoBo and CPU are old.
?
LT: MX18.3: Thinkpad T430: DualCore, Intel i5-3320M, Ivy Bridge; 8GB RAM; 4.19.0-5-amd64; 119GB SSD 840PRO, Intel Graphics-Audio-Network
NB: MX18.1, antiX17.4: AsusTek EeePC 1005HA: Intel DualCore Atom N270, 1GB RAM, 4.19.0-1-686, 150GB HDD

User avatar
fehlix
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 4246
Joined: Wed Apr 11, 2018 5:09 pm

Re: Five minute boot? WTF !

#3

Post by fehlix » Sun Sep 23, 2018 11:00 am

Well, it appears to me the laptop presented within that video struggled with an old rarely seen and probably still not yet fixed drm_kms_helper-flip_done -timed-out error of the kernel.
The reason is that some kms-kernel routines, struggle with identifying those old SVIDEO ports available in older laptop,
and do make boot and shutdown fairly slow. I have seen it in a couple of Acer's, which I fixed for my family members, as shown below..

If anybody does see such slow boots and / or error messages with an old laptop having an SVIDEO port you need to instruct
the kernel to ignore the SVIDEO.
This can be done by adding as kernel boot option a video kernel parameter like this:

Code: Select all

video=SVIDEO-1:d
You would add this an the MX17-boot screen in the box where you see
"quiet"
so it becomes
"quiet video=SVIDEO-1:d"
or if booting from Grub-menu,
by adding "video=SVIDEO-1:d" at the end of the line starting with linux.

For a permanent fix within an installed MX Linux add the "video=SVIDEO-1:d" to the parameter
within /etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX="video=SVIDEO-1:d"
and recreate the grub boot menu.
Do the above either with an editor as root or use grub-customizer.
:puppy:
EDIT: To check the display port name and whether you have SVIDEO port, just run "xrandr | grep SVIDEO" from the command line.
Gigabyte Z77M-D3H, Intel Xeon E3-1240 V2 (Quad core), 32GB RAM,
GeForce GTX 770, Samsung SSD 850 EVO 500GB, Seagate Barracuda 4TB

User avatar
colin_b
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 539
Joined: Sun Mar 19, 2017 7:21 pm

Re: Five minute boot? WTF !

#4

Post by colin_b » Mon Sep 24, 2018 10:45 am

A fine explanation Fehlix!

:number1:

User avatar
Richard
Posts: 2741
Joined: Fri Dec 12, 2008 10:31 am

Re: Five minute boot? WTF !

#5

Post by Richard » Mon Sep 24, 2018 11:30 am

Indeed!
LT: MX18.3: Thinkpad T430: DualCore, Intel i5-3320M, Ivy Bridge; 8GB RAM; 4.19.0-5-amd64; 119GB SSD 840PRO, Intel Graphics-Audio-Network
NB: MX18.1, antiX17.4: AsusTek EeePC 1005HA: Intel DualCore Atom N270, 1GB RAM, 4.19.0-1-686, 150GB HDD

User avatar
chrispop99
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 2883
Joined: Tue Jan 27, 2009 3:07 pm

Re: Five minute boot? WTF !

#6

Post by chrispop99 » Mon Sep 24, 2018 11:37 am

I've found some older laptops boot very slowly with current kernels regardless of distro.

Swapping to the Debian 4.9 kernel from our PI transformed boot/shutdown times.

Chris
Test machines:
32-bit non-PAE - Thinkpad T41, 1.6GHz Pentium M, 1GB RAM.
32-bit PAE - DELL Latitude D610, 1.73GHz Pentium M, 2GB RAM.
64-bit - Lenovo T61, 2GHz Core 2 Duo, 2GB RAM
64-bit - Gigabyte Z77P-D3, Intel i3-3220, GeForce 8400 GS, 4GB PC3-12800.

alexjack
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 95
Joined: Wed May 02, 2018 3:11 pm

Re: Five minute boot? WTF !

#7

Post by alexjack » Sun Jan 13, 2019 6:26 pm

This fix really helped reduce boot time on an older laptop that I'm running (Dell Vostro, Core2 duo). I was getting a number of these error messages, all variants of "...drm_kms_helper...flip_done timed out".

I also was getting one: "drm:intel_cpu_fifo_underrun_irq_handler [i915] *ERROR* CPU pipe B FIFO underrun"

This also seems to have gone away.

Post Reply

Return to “Bugs and Non-Package Requests Forum”