Welcome!

The kernel problem with recent updates has been solved. Find the solution here

Important information
-- Required MX 15/16 Repository Changes
-- Information on torrent hosting changes
-- Information on MX15/16 GPG Keys
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities

News
-- Introducing our new Website
-- MX Linux on social media: here

Current releases
-- MX-18.3 Point Release release info here
-- Migration Information to MX-18 here
-- antiX-17.4.1 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

No Sound on Asus Zenbook UX433FN

Report Bugs, Issues and non- package Requests
miks
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 21
Joined: Wed Apr 13, 2016 6:01 am

No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#1

Post by miks » Mon Feb 04, 2019 7:44 pm

Installed MX18 on Asus Zenbook UX433FN but sound does not work. Does anyone know if this patch be applied to the current MX18 kernel?
http://mailman.alsa-project.org/piperma ... 42572.html

$ inxi -A
Audio: Device-1: Intel driver: snd_hda_intel
Sound Server: ALSA v: k4.19.0-1-amd64

User avatar
Buck Fankers
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 403
Joined: Sat Mar 10, 2018 9:06 pm

Re: No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#2

Post by Buck Fankers » Mon Feb 04, 2019 10:45 pm

I have the same driver, just my Alsa is older and I also don't have sound, but it is probably not related since I have custom bios and that's probably source of my problem. But I will keep an eye on this topic to see if anything would help me also.
Audio: Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series High
Definition Audio
driver: snd_hda_intel
Sound Server: ALSA v: k4.14.0-3-amd64

User avatar
Eadwine Rose
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 8890
Joined: Wed Jul 12, 2006 2:10 am

Re: No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#3

Post by Eadwine Rose » Tue Feb 05, 2019 3:54 am

Just to make sure that the simple stuff was done.. have you looked in MX Tools - Select Sound, and selected your sound card?

And then made sure with the volume icon that it is maximized? If it is, click on it, slide down slide up, because sometimes it's muted and doesn't really show there.
MX-18.3_x64 May 26 2019 * 4.19.0-5-amd64 ext4 Xfce 4.12.3 * 8-core AMD Ryzen 7 2700
Asus TUF B450-Plus Gaming UEFI * Asus GTX 1050 Ti Nvidia 390.116 * 2x16Gb DDR4 2666 Kingston HyperX Predator
Samsung 860EVO * Samsung S24D330 & P2250 * HP Envy5030

miks
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 21
Joined: Wed Apr 13, 2016 6:01 am

Re: No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#4

Post by miks » Tue Feb 05, 2019 5:15 am

Yes, I've tried all that, thanks.

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 25344
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#5

Post by Jerry3904 » Tue Feb 05, 2019 8:08 am

Deep in this thread, it looks like patches for this problem showed up last month in the kernel Linux 4.20-rc6. That kernel can be obtained here: https://www.kernel.org/, and Ubuntu has it available in a ppa as a deb:

http://linuxg.net/how-to-install-kernel ... on-ubuntu/

That page gives directions on how to get it, but you should probably make a request for help from the packagers in the Community Repository forum.

BTW: I have this problem on my personal laptop (> sig), but the trick of booting into Linux, shutting it down, waiting 30 seconds, and then booting into it again (MX-18) works for me.

HTH
Production: 4.15.0-1-amd64, MX-17.1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, SSD 120 GB, Data 1TB
Testing: AAO 722: 4.15.0-1-386. MX-17.1, AMD C-60 APU, 4 GB
Personal: XPS 13, 4.18.0-19.3-liquorix, 4 GB

User avatar
anticapitalista
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 6283
Joined: Sat Jul 15, 2006 10:40 am

Re: No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#6

Post by anticapitalista » Tue Feb 05, 2019 8:38 am

There is an antiX 4.20 kernel (later than the rc6 version) if user wants to give it a try.
anticapitalista
Reg. linux user #395339.

Philosophers have interpreted the world in many ways; the point is to change it.

antiX-17 "Heather Heyer" - lean and mean.
https://antixlinux.com

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 25344
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#7

Post by Jerry3904 » Tue Feb 05, 2019 8:40 am

Good, thanks: didn't know that.
Production: 4.15.0-1-amd64, MX-17.1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, SSD 120 GB, Data 1TB
Testing: AAO 722: 4.15.0-1-386. MX-17.1, AMD C-60 APU, 4 GB
Personal: XPS 13, 4.18.0-19.3-liquorix, 4 GB

miks
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 21
Joined: Wed Apr 13, 2016 6:01 am

Re: No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#8

Post by miks » Tue Feb 05, 2019 11:57 am

Thanks all for the help.
anticapitalista wrote:
Tue Feb 05, 2019 8:38 am
There is an antiX 4.20 kernel (later than the rc6 version) if user wants to give it a try.
I just tried installing that using MX Package installer and got these error messages:

Code: Select all

Warning: Unable to find an initial ram disk that I know how to handle.
Will not try to make an initrd.
Error! Bad return status for module build on kernel: 4.20.0-antix.1-amd64-smp (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/virtualbox-guest/5.2.22/build/make.log for more information.
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-4.20.0-antix.1-amd64-smp
cryptsetup: WARNING: failed to detect canonical device of /dev/nvme0n1p6
cryptsetup: WARNING: could not determine root device from /etc/fstab
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/icl_dmc_ver1_07.bin for module i915

miks
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 21
Joined: Wed Apr 13, 2016 6:01 am

Re: No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#9

Post by miks » Tue Feb 05, 2019 12:05 pm

I just rebooted into the antix 4.20 kernel and it works fine, so the error messages appear not to have affected the install. I do have sound!
I see one error refers to VB, not sure of the significance of the others.

Thanks Anti.
Last edited by miks on Tue Feb 05, 2019 12:09 pm, edited 1 time in total.

User avatar
anticapitalista
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 6283
Joined: Sat Jul 15, 2006 10:40 am

Re: No Sound on Asus Zenbook UX433FN

#10

Post by anticapitalista » Tue Feb 05, 2019 12:09 pm

If you want to use virtualbox, then you will need either 5.2.24 version or virtualbox6.
anticapitalista
Reg. linux user #395339.

Philosophers have interpreted the world in many ways; the point is to change it.

antiX-17 "Heather Heyer" - lean and mean.
https://antixlinux.com

Post Reply

Return to “Bugs and Non-Package Requests Forum”