Welcome!
Important information
-- Information on torrent hosting changes
-- Information on MX15/16 GPG Keys
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities

News
-- MX Linux on social media: here
-- Mepis support still here

Current releases
-- MX-18.1 Point Release release info here
-- Migration Information to MX-18 here
-- antiX-17.3.1 release info here

New users[/u
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

[BUG] Network device mising after unsuspend, modprobe driver r8169 fix

Report Bugs, Issues and non- pacakage Requests
Post Reply
User avatar
postcd
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 79
Joined: Mon Oct 29, 2018 2:02 pm

[BUG] Network device mising after unsuspend, modprobe driver r8169 fix

#1

Post by postcd » Sun Jan 20, 2019 3:41 pm

It seems to happen that after un-suspending, sometimes the kernel network device driver r8169 have to be removed and applied using modprobe:

I am linking to original thread for details:
viewtopic.php?f=107&t=47744&p=480421#p480421

I am posting into bug section as it seems to be a bug which may be good to be fixed.

MX-18_x64 Continuum
4.15.0-1-amd64 x86_64 + Systemd
XFCE
OS: MXLinux GPU: AMD Radeon RX 560 ; full HW specs. as of 1/2019

User avatar
Stevo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 17974
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: [BUG] Network device mising after unsuspend, modprobe driver r8169 fix

#2

Post by Stevo » Sun Jan 20, 2019 6:53 pm

Sounds like a job for the config file!

Create a new text file called "config" with these contents:

Code: Select all

SUSPEND_MODULES="r8169"
(Make sure you have a newline in "config after the line with text in it)

and copy it to /etc/pm/config.d:

Code: Select all

sudo cp config /etc/pm/config.d
This already has a entry in the wiki for the same problem with wireless drivers, BTW.

User avatar
postcd
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 79
Joined: Mon Oct 29, 2018 2:02 pm

Re: [BUG] Network device mising after unsuspend, modprobe driver r8169 fix

#3

Post by postcd » Wed Jan 23, 2019 7:39 pm

@Stevo thank You for the reply. I think that it NOT worked. The network device not get fixed upon unsuspending.

$ ls -l /etc/pm/config.d/config

Code: Select all

-rw-r--r-- 1 root root 27 Jan 22 11:57 /etc/pm/config.d/config
$ cat /etc/pm/config.d/config

Code: Select all

SUSPEND_MODULES="r8169"

#
I tried also without # and that also not worked. I have to run that command (sudo rmmod r8169;sudo modprobe r8169) and enter password always on unsuspending. Or add alias:

echo "alias nup=\"sudo rmmod r8169;sudo modprobe r8169\" >> ~/.bash_aliases

then after reopening terminal session i can use command "nup" (network up) to enable the network. Though better would be is there is automated way and the best if this issue is fixed.
Last edited by postcd on Thu Jan 24, 2019 5:27 am, edited 1 time in total.
OS: MXLinux GPU: AMD Radeon RX 560 ; full HW specs. as of 1/2019

User avatar
Stevo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 17974
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: [BUG] Network device mising after unsuspend, modprobe driver r8169 fix

#4

Post by Stevo » Wed Jan 23, 2019 8:41 pm

That's weird. With it in my system, I get a notification that the network has been disconnected just as it suspends and the iwlwifi module is disconnected. Do you see that with your manual method?

Also, are you booting as default or with systemd?

User avatar
postcd
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 79
Joined: Mon Oct 29, 2018 2:02 pm

Re: [BUG] Network device mising after unsuspend, modprobe driver r8169 fix

#5

Post by postcd » Thu Jan 24, 2019 5:36 am

@Stevo

I also see the network disconnection bubble upon suspending and connection one once i do mentioned manual command.
By the way i am using VPN (built in network manager) that gets auto-connected upon Ethernet connection activation.
Yes i am using systemd as noted in first post, because non-systemd caused suspension issues last month..
OS: MXLinux GPU: AMD Radeon RX 560 ; full HW specs. as of 1/2019

NevilsStation
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 272
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:09 pm

Re: [BUG] Network device mising after unsuspend, modprobe driver r8169 fix

#6

Post by NevilsStation » Mon Jan 28, 2019 10:12 pm

Can you explain this further, please?
i am using systemd as noted in first post, because non-systemd caused suspension issues last month..
Suspension issues on this Forum or elsewhere?

Because I want to use VPN but don't want to use systemd

Thanks
Custom-built PC w/i7 CPU running MX-16.

User avatar
postcd
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 79
Joined: Mon Oct 29, 2018 2:02 pm

Re: [BUG] Network device mising after unsuspend, modprobe driver r8169 fix

#7

Post by postcd » Thu Feb 14, 2019 8:37 am

NevilsStation: suspension of the system as i linked in my previous post. If you have some offtopic doubts not related to fixing this issue, please kindly PM me.
OS: MXLinux GPU: AMD Radeon RX 560 ; full HW specs. as of 1/2019

Post Reply

Return to “Bugs and Non-Package Requests Forum”