Welcome!
Important information
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities
-- Change in MX sources

News
-- MX Linux on social media: here
-- Mepis support still here

Current releases
-- MX-17.1 Final release info here
-- antiX-17 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

[bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

Report Bugs, Issues and non- pacakage Requests
Post Reply
Message
Author
silvarius
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 9
Joined: Mon Feb 12, 2018 4:22 am

[bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

#1 Post by silvarius » Mon Feb 12, 2018 8:02 am

Hello,

This bug has been present since the installation of the distribution a few weeks ago. The network manager just doesn't start when booting the computer but, what is weird, only some time to time (let's say roughly about 20% of the bootings). I can start it manually through the terminal, but that is unfortunately not an option for my wife ... who is the legitimate owner of the computer on which the distribution is installed. So I told her to just reboot the computer when it happens but, although not critical, it's not very convenient nor very good for Linux image.

Distribution is MX17 32bits installed on a 7 year old packard bell notebook.

Anyone having also experienced this bug?

Kind regards,

User avatar
dolphin_oracle
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 8505
Joined: Sun Dec 16, 2007 1:17 pm

Re: [bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

#2 Post by dolphin_oracle » Mon Feb 12, 2018 8:56 am

I know you said network-manager doesn't start, but try this, which assumes network-manager has started but not connected.

open the connection editor off the right-click menu for network-manager, and select your connection. in the options, find the option for "allow all users to connect" (I forget exact wording).

There is a race condition where at times the network will not connect because the user isn't logged in yet. We've got it paired down but it still crops up from time to time.

Usually when this happens, network-manager is running, but it hasn't connected. In this case, you should be able to just simply disable/enable from the network manager right-click menu.

If network-manager isn't actually running in your case, then that would be a new bug that we haven't seen.
http://www.youtube.com/runwiththedolphin
eeepc 904ha antix 17 32 bit (streaming media player)
lenovo ThinkPad T530 - MX-17
lenovo s21e - antiX-17, MX17(live-usb)

User avatar
chrispop99
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 2203
Joined: Tue Jan 27, 2009 3:07 pm

Re: [bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

#3 Post by chrispop99 » Mon Feb 12, 2018 9:02 am

Right-click Network Manager icon and select 'Edit Connections'.
Click on the connection you are using, and select 'Edit'.
Click and 'General' tab, and see if there is a check-mark in 'All users may connect to this network'. If there isn't, click the box to check it, click 'Save', then close out and reboot.

Please post again with any results.

Chris
Test machines:
32-bit non-PAE - Thinkpad T41, 1.6GHz Pentium M, 1GB RAM.
32-bit PAE - DELL Latitude D610, 1.73GHz Pentium M, 2GB RAM.
64-bit - Lenovo T61, 2GHz Core 2 Duo, 2GB RAM
64-bit - Gigabyte Z77P-D3, Intel i3-3220, GeForce 8400 GS, 4GB PC3-12800.

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 21651
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: [bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

#4 Post by Jerry3904 » Mon Feb 12, 2018 9:59 am

Started a new Wiki entry with this:

https://mxlinux.org/wiki/hardware/network-manager
Production: 4.15.0-1-amd64, MX-17.1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.15.0-1-386. MX-17.1, AMD C-60 APU, 4 GB

User avatar
chrispop99
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 2203
Joined: Tue Jan 27, 2009 3:07 pm

Re: [bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

#5 Post by chrispop99 » Mon Feb 12, 2018 11:34 am

Thanks Jerry.

Chris
Test machines:
32-bit non-PAE - Thinkpad T41, 1.6GHz Pentium M, 1GB RAM.
32-bit PAE - DELL Latitude D610, 1.73GHz Pentium M, 2GB RAM.
64-bit - Lenovo T61, 2GHz Core 2 Duo, 2GB RAM
64-bit - Gigabyte Z77P-D3, Intel i3-3220, GeForce 8400 GS, 4GB PC3-12800.

silvarius
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 9
Joined: Mon Feb 12, 2018 4:22 am

Re: [bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

#6 Post by silvarius » Mon Feb 12, 2018 11:51 am

I know you said network-manager doesn't start, but try this, which assumes network-manager has started but not connected.
I confirm that the network manager doesn't start. When I right click the widget and click on "edit", it's emply. There is no connection. However, I can open a terminal and type "sudo service network-manager start". Then, it starts and connects to the wifi router like a charm. I can't say more because I don't understand what happens, especially as it is not systematic.

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 21651
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: [bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

#7 Post by Jerry3904 » Mon Feb 12, 2018 12:14 pm

Can you confirm that Settings > Session and Startup> Application Autostart shows a check in the box next to Network Manager?
Production: 4.15.0-1-amd64, MX-17.1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.15.0-1-386. MX-17.1, AMD C-60 APU, 4 GB

User avatar
dolphin_oracle
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 8505
Joined: Sun Dec 16, 2007 1:17 pm

Re: [bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

#8 Post by dolphin_oracle » Mon Feb 12, 2018 12:44 pm

silvarius wrote:
I know you said network-manager doesn't start, but try this, which assumes network-manager has started but not connected.
I confirm that the network manager doesn't start. When I right click the widget and click on "edit", it's emply. There is no connection. However, I can open a terminal and type "sudo service network-manager start". Then, it starts and connects to the wifi router like a charm. I can't say more because I don't understand what happens, especially as it is not systematic.

Ok. Extract the attached .desktop file and place into your /etc/xdg/autostart directory. This will force an network-manager to restart upon login.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
http://www.youtube.com/runwiththedolphin
eeepc 904ha antix 17 32 bit (streaming media player)
lenovo ThinkPad T530 - MX-17
lenovo s21e - antiX-17, MX17(live-usb)

silvarius
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 9
Joined: Mon Feb 12, 2018 4:22 am

Re: [bug] Network manager doesn't connect at startup some time to time

#9 Post by silvarius » Tue Feb 13, 2018 9:53 am

Thank you very much. I put the file and will wait for a week before setting this thread as "solved".

The reactivity of your help and support is really impressive!

Kind regards,

Post Reply

Return to “Bugs and Non-Package Requests Forum”