Welcome!
Important information
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities
-- Change in MX sources

News
-- MX Linux on social media: here
-- Mepis support still here

Current releases
-- MX-17.1 Final release info here
-- antiX-17 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

[Solved] InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

Post Reply
Message
Author
ubuntero
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 5
Joined: Fri May 04, 2018 4:38 pm

[Solved] InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

#1 Post by ubuntero » Thu Jul 05, 2018 7:07 am

I ve got InkPad3 Pocket Book eReader. Whenever I connect eReader via USB cable, the partition isn`t mounted automatically.
Dmesg shows:

[ 7191.994045] usb 6-6: New USB device found, idVendor=18d1, idProduct=0001
[ 7191.994054] usb 6-6: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=4
[ 7191.994059] usb 6-6: Product: PocketBook740
[ 7191.994064] usb 6-6: Manufacturer: Obreey
[ 7191.994070] usb 6-6: SerialNumber: 20080411
[ 7192.784058] usb 3-1: new low-speed USB device number 18 using uhci_hcd
[ 7192.805973] usb-storage 6-6:1.0: USB Mass Storage device detected
[ 7192.806746] scsi host5: usb-storage 6-6:1.0
[ 7192.806885] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ 7192.817073] usbcore: registered new interface driver uas
[ 7193.824197] scsi 5:0:0:0: Direct-Access Linux File-CD Gadget 0310 PQ: 0 ANSI: 2
[ 7193.824910] scsi 5:0:0:1: Direct-Access Linux File-CD Gadget 0310 PQ: 0 ANSI: 2
[ 7193.826143] sd 5:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
[ 7193.826738] sd 5:0:0:1: Attached scsi generic sg2 type 0
[ 7193.828486] sd 5:0:0:0: Power-on or device reset occurred
[ 7193.829266] sd 5:0:0:1: Power-on or device reset occurred
[ 7193.833747] sd 5:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
[ 7193.834354] sd 5:0:0:1: [sdc] Attached SCSI removable disk

So I have to always mount manually by typing command:

sudo mount /dev/sdb /mnt

I have checked the issue on Linux Mint distribution, and InkPad3 USB partition is mounted automatically, as on every other USB stick

1. Why MX-17 doesnt mount automatically that InkPad3 eReader partition, while properly mounting any other external USB partitions?
2. How to manually mount external partition as a non-administrative user?

Thanks for help,
MX-17
Last edited by ubuntero on Wed Jul 11, 2018 10:33 am, edited 1 time in total.

User avatar
fehlix
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1483
Joined: Wed Apr 11, 2018 5:09 pm

Re: InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

#2 Post by fehlix » Thu Jul 05, 2018 7:07 pm

Is this external device not showing up within thunar's device list after plugin?
Gigabyte Z77M-D3H, Intel Xeon E3-1240 V2 (Quad core), 32GB RAM,
GeForce GTX 770, Samsung SSD 850 EVO 500GB, Seagate Barracuda 4TB

ubuntero
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 5
Joined: Fri May 04, 2018 4:38 pm

Re: InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

#3 Post by ubuntero » Sat Jul 07, 2018 5:45 pm

I`ve got both notebooks with MX 17 installed, and I`ve checked that on both device is not showing up within thunar after plugin.
I ve to mount manually: sudo mount /dev/sdb /mnt

User avatar
Gordon Cooper
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1997
Joined: Mon Nov 21, 2011 5:50 pm

Re: InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

#4 Post by Gordon Cooper » Sat Jul 07, 2018 6:34 pm

Is the eReader the only device that you use with the USB cable? Other sticks etc are directly plugged into the notebooks?
Homebrew64 bit Intel duo core 2 GB RAM, 120 GB Kingston SSD, Seagate1TB.
Primary OS : MX-17.1 64bit. Also MX17, Kubuntu14.04 & Puppy 6.3.
Dell9010, MX-17.1, Win7

User avatar
fehlix
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1483
Joined: Wed Apr 11, 2018 5:09 pm

Re: InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

#5 Post by fehlix » Sun Jul 08, 2018 6:58 am

ubuntero wrote:
Sat Jul 07, 2018 5:45 pm
I`ve got both notebooks with MX 17 installed, and I`ve checked that on both device is not showing up within thunar after plugin.
If you start Thunar like this, press [Alt]+[F2] and enter:

Code: Select all

dbus-launch thunar
Will the drive show up in Thunar's device list?
Gigabyte Z77M-D3H, Intel Xeon E3-1240 V2 (Quad core), 32GB RAM,
GeForce GTX 770, Samsung SSD 850 EVO 500GB, Seagate Barracuda 4TB

ubuntero
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 5
Joined: Fri May 04, 2018 4:38 pm

Re: InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

#6 Post by ubuntero » Wed Jul 11, 2018 8:07 am

Gordon Cooper wrote:
Sat Jul 07, 2018 6:34 pm
Is the eReader the only device that you use with the USB cable? Other sticks etc are directly plugged into the notebooks?
Exactly, eReader is the only one device plugged with USB cable (and the cable works fine for sure)


fehlix wrote:
Sun Jul 08, 2018 6:58 am
If you start Thunar like this, press [Alt]+[F2] and enter:

Code: Select all

dbus-launch thunar
Will the drive show up in Thunar's device list?
It is still not showing ..

User avatar
fehlix
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1483
Joined: Wed Apr 11, 2018 5:09 pm

Re: InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

#7 Post by fehlix » Wed Jul 11, 2018 8:27 am

Would this desktop starter, which triggers the kernel to reread devices make the device show up.

Code: Select all

[Desktop Entry]
Version=1.0
Encoding=UTF-8
## filename: partprobe.desktop
## fehlix  : re-read partition table through partprobe
##
# due to SDcard USB issues
#       here: https://forum.mxlinux.org/viewtopic.php?f=107&t=45566
# and here: https://forum.mxlinux.org/viewtopic.php?f=108&t=45582 
# and here: https://forum.mxlinux.org/viewtopic.php?f=97&t=45735
Type=Application
Name=PartProbe
Comment=Re-read partiontable with partprobe
Exec=gksudo partprobe
Icon=media-flash
Path=
Terminal=false
StartupNotify=false

Save on desktop with filename "partprobe.desktop".
Gigabyte Z77M-D3H, Intel Xeon E3-1240 V2 (Quad core), 32GB RAM,
GeForce GTX 770, Samsung SSD 850 EVO 500GB, Seagate Barracuda 4TB

ubuntero
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 5
Joined: Fri May 04, 2018 4:38 pm

Re: InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

#8 Post by ubuntero » Wed Jul 11, 2018 8:59 am

Perfect! Now it works. Thanks ;)

User avatar
fehlix
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1483
Joined: Wed Apr 11, 2018 5:09 pm

Re: InkPad3 external partition doesn`t mount automatically

#9 Post by fehlix » Wed Jul 11, 2018 10:19 am

Your are welcome. Please mark as [Solved] within your first posts subject line. Thanks.
Gigabyte Z77M-D3H, Intel Xeon E3-1240 V2 (Quad core), 32GB RAM,
GeForce GTX 770, Samsung SSD 850 EVO 500GB, Seagate Barracuda 4TB

Post Reply

Return to “General”