Welcome!

Please read this important information about Spectre and Meltdown vulnerabilities.
Please read this important information about MX sources lists.
News
  • MX Linux on social media: here
  • Mepis support still here
Current releases
  • MX-17 Final release info here
  • MX-16.1 release info here
  • antiX-17 release info here
    New users
    • Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
    • Read Forum Rules

Is it possible to boot from external HD, connected to ExpressCard

Message
Author
waldmattis
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 20
Joined: Sat May 28, 2016 6:17 pm

Is it possible to boot from external HD, connected to ExpressCard

#1 Postby waldmattis » Wed Dec 13, 2017 4:38 pm

Hi,
My laptop has only USB2 interfaces, but can make use of an Expresscard with 2 USB3 ports.

After booting from external HD, MX can use external HDs connected to these Expresscard ports.
So data can be read very fast.
Now I wish to boot MX from an external HD via this Expresscard ports.
Till now, this is impossible, because the BIOS does not recognice the Expresscard
and so MX on this USB3 external HD is not found.

Does somebody know a way to load the needed Expresscard driver from CD or USB2 stick,
so that the external USB3 HD is found to boot MX from?

Thanks for any help.
Regards
Karl

User avatar
Richard
Posts: 1433
Age: 72
Joined: Fri Dec 12, 2008 10:31 am

Re: Is it possible to boot from external HD, connected to ExpressCard

#2 Postby Richard » Wed Dec 13, 2017 4:45 pm

Plop is the only thing that comes to mind.
I have only read about it; never used it.

https://www.google.co.ve/url?sa=t&sourc ... sj2yMygKts
MX17: T430-2017, 8 GB RAM, 4.14.0-3-amd64, SSD
MX161: .........AA1, 1 GB RAM, 3.16.0-4-686-pae, HDD
DC9, LO544, Dbox, Chrome, Laz, CherryT, Vbox

User avatar
timkb4cq
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 4017
Joined: Wed Jul 12, 2006 4:05 pm

Re: Is it possible to boot from external HD, connected to ExpressCard

#3 Postby timkb4cq » Wed Dec 13, 2017 5:07 pm

I have used plop several times, notably on an old Compaq Armada. P-III, 192MB RAM, USB 1.1 :tumbleweed: . Installed MEPIS 11 on it that way.
Plop really works well.
MSI 970A-G43 MB, AMD FX-6300 (six core), 16GB RAM, GeForce 730, Samsung 850 EVO 250GB SSD, Seagate Barracuda XT 3TB


Return to “Installation”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests