Welcome!
Important information
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities
-- Change in MX sources

News
-- MX Linux on social media: here
-- Mepis support still here

Current releases
-- MX-17.1 Final release info here
-- antiX-17 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

Half the system stopped working after updates

Post Reply
Message
Author
User avatar
KoO
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 258
Joined: Fri Feb 10, 2017 1:21 am

Half the system stopped working after updates

#1 Post by KoO » Thu Jun 21, 2018 2:29 am

Just now ran apt (update && apt full-upgrade) their was about 45 mbs of updates now half the system has stopped working. Cant even get to slim screen anymore.
synaptic is not on the system anymore , urxvt no longer works plus more.

4.16.13-antix.1-amd64-smp

Now mx17 is saying that these updates are available. Updating at the moment is not on my priority list.

full upgrade
Reading package lists...
Building dependency tree...
Reading state information...
Calculating upgrade...
The following packages will be upgraded:
libgcrypt20 (1.7.6-2+deb9u2 => 1.7.6-2+deb9u3)
libgcrypt20:i386 (1.7.6-2+deb9u2 => 1.7.6-2+deb9u3)
mx-bootrepair (18.3 => 18.6)
mx-codecs (18.3 => 18.6)
mx-conky (18.3 => 18.6)
mx-idevice-mounter (0.1.4.9 => 0.1.5.0)
mx-installer (18.6.2 => 18.6.3)
mx-menu-editor (18.3 => 18.6)
mx-network-assistant (18.3 => 18.6)
mx-packageinstaller (18.4 => 18.6.1)
mx-remastercc (18.6.1 => 18.6.2)
mx-repo-manager (18.4.1 => 18.6)
mx-select-sound (18.3 => 18.6)
mx-snapshot (18.5 => 18.6)
mx-switchuser (17.6 => 18.6)
mx-system-sounds (18.03~mx17 => 18.6)
mx-tools (18.3 => 18.6)
mx-user (18.6 => 18.6.1)
mx-welcome (18.02.01 => 18.6)
19 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 2,274 kB of archives.
After this operation, 748 kB of additional disk space will be used.
Da Main Box .. Antix 17 (4.18.7) i3 ,Windows8.1 , Intel Xeon E3-1241 v3 , 16gb HyperX , Samsung EVO M2 250 GB , Samsung EVO SSD 500 GB , GTX 970
Lappy .. Lenovo T430 AntiX17.1 (4.18.4) i3 ,Windows8.1 , i5 +4000 , 8gb , Samsung EVO 860 250 GB , 1TB HGST

User avatar
asqwerth
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 3256
Joined: Sun May 27, 2007 5:37 am

Re: Half the system stopped working after updates

#2 Post by asqwerth » Thu Jun 21, 2018 2:49 am

You are leaving the MX repo enabled on your antiX installation? I recall anti saying once that that was not recommended.
Desktop: Intel i5-4460, 16GB RAM, Intel integrated graphics
Clevo N130WU-based Ultrabook: Intel i7-8550U (Kaby Lake R), 16GB RAM, Intel integrated graphics (UEFI)
ASUS X42D laptop: AMD Phenom II, 6GB RAM, Mobility Radeon HD 5400

User avatar
KoO
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 258
Joined: Fri Feb 10, 2017 1:21 am

Re: Half the system stopped working after updates

#3 Post by KoO » Thu Jun 21, 2018 5:45 am

No with antiX I only use the mx testrepo to download apps requested like mpd ncmpcpp and the like.
This is a bit of a disappointment to me as I put a lot of work into my system.
This not going to be an easy fix reinstall will be the only way.
Going to try and different system for a while.

MX17 is staying right where it is.
Da Main Box .. Antix 17 (4.18.7) i3 ,Windows8.1 , Intel Xeon E3-1241 v3 , 16gb HyperX , Samsung EVO M2 250 GB , Samsung EVO SSD 500 GB , GTX 970
Lappy .. Lenovo T430 AntiX17.1 (4.18.4) i3 ,Windows8.1 , i5 +4000 , 8gb , Samsung EVO 860 250 GB , 1TB HGST

User avatar
Adrian
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 8871
Joined: Wed Jul 12, 2006 1:42 am

Re: Half the system stopped working after updates

#4 Post by Adrian » Thu Jun 21, 2018 8:35 am

No with antiX I only use the mx testrepo to download apps requested like mpd ncmpcpp and the like.
Are you sure, can you show the output of "inxi -r"?
Also, you should not have those mx-* tools installed I think in antiX and if you do, a update from one version to another (mostly translations) should not break them.

What does "stopped working" mean, what exactly stopped working? What program do you try to start and it doesn't, do you see error messages?

User avatar
Stevo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 16170
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: Half the system stopped working after updates

#5 Post by Stevo » Thu Jun 21, 2018 1:22 pm

No problems here after those Debian and MX updates on four different MX 17.1 installs (two in virtual machines).

User avatar
dolphin_oracle
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 9292
Joined: Sun Dec 16, 2007 1:17 pm

Re: Half the system stopped working after updates

#6 Post by dolphin_oracle » Thu Jun 21, 2018 2:08 pm

Note that having the mx test repo enabled in antix is almost certain to cause major system problems, as our repo is not systemd free and antix expects a systemd-free environment (through its no systemd repo).
http://www.youtube.com/runwiththedolphin
lenovo ThinkPad T530 - MX-17
lenovo s21e & 100s - antiX-17, MX17(live-usb)
FYI: mx "test" repo is not the same thing as debian testing repo.

User avatar
KoO
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 258
Joined: Fri Feb 10, 2017 1:21 am

Re: Half the system stopped working after updates

#7 Post by KoO » Thu Jun 21, 2018 10:21 pm

@Adrain
This is the new installed version..
Repos: No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/antix.list
1: deb http://mx.debian.nz/antix/stretch/ stretch main nosystemd
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian-stable-updates.list
1: deb http://ftp.au.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian.list
1: deb http://ftp.au.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
2: deb http://security.debian.org/ stretch/updates main contrib non-free
No active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/onion.list
No active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/various.list
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/waterfox.list
1: deb https://dl.bintray.com/hawkeye116477/waterfox-deb/ release main

I just reinstalled last night as I keep all stuff backed up anyway.Was going to try a different system for this but its all too scary out their. ( it not like BroTown)
The only thing I did differently this time was I install i3 from the Debian sid repo as it is the only way to get the lastest version of i3. Instead of installing form source (yes it is now turned off) https://i3wm.org/ hint Stevo bro
(i3 version 4.15 (2018-03-10) © 2009 Michael Stapelberg and contributors)
As will as installed mpd mpc ncmpcpp from the mx test repo (Can't let Stevo's hard work go to waste. thanks bro) (yes it is now turned off)
All updated and running like Farlap. :linuxlove:

Thanks for all the reply
Da Main Box .. Antix 17 (4.18.7) i3 ,Windows8.1 , Intel Xeon E3-1241 v3 , 16gb HyperX , Samsung EVO M2 250 GB , Samsung EVO SSD 500 GB , GTX 970
Lappy .. Lenovo T430 AntiX17.1 (4.18.4) i3 ,Windows8.1 , i5 +4000 , 8gb , Samsung EVO 860 250 GB , 1TB HGST

Post Reply

Return to “antiX”