Welcome!
Important information
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities
-- Change in MX sources

News
-- MX Linux on social media: here
-- Mepis support still here

Current releases
-- MX-17.1 Final release info here
-- antiX-17 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

[HowTo] Play Prince of Persia on Mepis

Here people can ask questions concerning how to install or configure games. Anything related to games in MEPIS or linux can be asked here. Also tutorials about this can be posted here.
Post Reply
Message
Author
User avatar
radissthor
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 339
Joined: Mon Sep 13, 2010 11:18 am

[HowTo] Play Prince of Persia on Mepis

#1 Post by radissthor » Sat Jan 04, 2014 6:51 am

Hi everyone,

This is a classic game from the old days of DOS. For those of you who know the game I'm sure you'll get a kick out of reviving the experience. And for those of you who don't know it, this your chance to try an amazing old classic game.

First step is to install DOSBox Emulator.
Go to the startmenu --> System --> Synaptic Package Manager
Look for the DOSBox emulator and download it. type 'dosbox' in the searchfield to find the package directly.

Second, download the actual game. I recommend this webpage to download. Just scroll to the bottom of the page and click on the download link. Beware of the 'download here' ads. A .zip file will be downloaded. Just as an example, let's say you will save the file under '/home/user/games', although you can of course choose whatever directory you want.

Now use dolphin to go to the directory were the .zip file is, right-click it and chosse 'Extract --> Extract Archive Here'. This will create a folder called 'Prince' with all the files inside it.

Now that you have the program installed, go to your terminal and type 'dosbox'. This will open a DOS terminal.

In the DOS terminal, you first have to mount a C drive. We will mount the drive in the 'prince' folder. So, in the DOS terminal from DOSBox, type:

Code: Select all

mount c /home/user/Games/Prince/
Remember to adapt the line above to whatever path you used to save the game. Also remember to change 'user' for whatever name you have chosen in your system.

At least in my case, the keys from my keyboard don't really match with the DOS terminal, so you might have to fiddle around a bit to find the keys that will allow you to use the '/' and the ':' symbols.

Now let's go to the newly mounted directory by tipying:

Code: Select all

c:
We should now be on the Prince folder. All you have to do run the game is type

Code: Select all

prince.exe
Extra tip: The controls for the game are simply the keys and the shift key, which is like the action button.

Have fun! :happy:
Image

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 22420
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: [HowTo] Play Prince of Persia on Mepis

#2 Post by Jerry3904 » Sat Jan 04, 2014 7:05 am

Wiki...
Production: 4.15.0-1-amd64, MX-17.1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.15.0-1-386. MX-17.1, AMD C-60 APU, 4 GB

User avatar
radissthor
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 339
Joined: Mon Sep 13, 2010 11:18 am

Re: [HowTo] Play Prince of Persia on Mepis

#3 Post by radissthor » Sat Jan 04, 2014 7:31 am

Jerry3904 wrote:Wiki...
What? :p
Image

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 22420
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: [HowTo] Play Prince of Persia on Mepis

#4 Post by Jerry3904 » Sat Jan 04, 2014 8:32 am

As in: well written, should be made an entry in the Wiki so it can be found easily in the future
Production: 4.15.0-1-amd64, MX-17.1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.15.0-1-386. MX-17.1, AMD C-60 APU, 4 GB

User avatar
megatotoro
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 676
Joined: Wed Jun 09, 2010 5:59 pm

Re: [HowTo] Play Prince of Persia on Mepis

#5 Post by megatotoro » Sat Jan 04, 2014 12:42 pm

Jerry3904 wrote:As in: well written, should be made an entry in the Wiki so it can be found easily in the future
Especially because it applies to most DOS games, although DOSBox has problems with a few games.

User avatar
radissthor
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 339
Joined: Mon Sep 13, 2010 11:18 am

Re: [HowTo] Play Prince of Persia on Mepis

#6 Post by radissthor » Sat Jan 04, 2014 3:00 pm

Jerry3904 wrote:As in: well written, should be made an entry in the Wiki so it can be found easily in the future
Oh great! :D

Enjoy!
Image

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 22420
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: [HowTo] Play Prince of Persia on Mepis

#7 Post by Jerry3904 » Sat Jan 04, 2014 3:19 pm

I dumped it in, and created a category Games for it. Needs standard Wiki formatting, if anyone has the time...

http://www.mepis.org/docs/en/index.php? ... _of_persia
Production: 4.15.0-1-amd64, MX-17.1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.15.0-1-386. MX-17.1, AMD C-60 APU, 4 GB

Post Reply

Return to “Gamers”