Welcome!

The kernel problem with recent updates has been solved. Find the solution here

Important information
-- Required MX 15/16 Repository Changes
-- Information on torrent hosting changes
-- Information on MX15/16 GPG Keys
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities

News
-- Introducing our new Website
-- MX Linux on social media: here

Current releases
-- MX-18.3 Point Release release info here
-- Migration Information to MX-18 here
-- antiX-17.4.1 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

MX 18 Stucks at black screen during startup

Post Reply
User avatar
vamsi
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 478
Joined: Thu Apr 13, 2017 2:50 am

MX 18 Stucks at black screen during startup

#1

Post by vamsi » Sat Jan 12, 2019 5:46 am

Here are my system specifications sometimes when i power off the system and when i turn it on i am facing this issue after crossing the splash screen instead of displaying desktop it shows a black screen with small blank cursor stuck on the screen it will be there until i forcefully shutdown the system by pressing power button in some cases it works after that it will boot normally if it doesn't work then i have to repeat the process i use androidx86 and Windows10 and MX Linux i have never faced this kind of issue when i was using previous MX Versions i couldn't find how to fix the problem. Can any one help me with this problem?
Thanks

Code: Select all

System:    Host: cherubim Kernel: 4.19.0-1-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 6.3.0 
           Desktop: Xfce 4.12.3 Distro: MX-18_x64 Continuum Dec 20  2018 
           base: Debian GNU/Linux 9 (stretch) 
Machine:   Type: Desktop Mobo: MICRO-STAR model: MS-7507 v: 1.0 serial: <filter> 
           BIOS: American Megatrends v: 3.1 date: 03/01/2008 
CPU:       Topology: Dual Core model: Intel Core2 Duo E4500 bits: 64 type: MCP arch: Core Merom 
           rev: D L2 cache: 2048 KiB 
           flags: lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 bogomips: 8800 
           Speed: 2200 MHz min/max: N/A Core speeds (MHz): 1: 2200 2: 2200 
Graphics:  Device-1: Intel 82945G/GZ Integrated Graphics vendor: Micro-Star MSI driver: i915 
           v: kernel bus ID: 00:02.0 
           Display: x11 server: X.Org 1.19.2 driver: intel resolution: 1920x1080~60Hz 
           OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel 945G v: 1.4 Mesa 18.2.6 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio vendor: Micro-Star MSI 
           driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 
           Sound Server: ALSA v: k4.19.0-1-amd64 
Network:   Device-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet 
           vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel port: c800 bus ID: 02:00.0 
           IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 298.10 GiB used: 72.72 GiB (24.4%) 
           ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD1600AABS-00PRA0 size: 149.05 GiB 
           ID-2: /dev/sdb vendor: Western Digital model: WD1600AAJS-08B4A0 size: 149.05 GiB 
Partition: ID-1: / size: 39.12 GiB used: 33.17 GiB (84.8%) fs: ext4 dev: /dev/sda2 
           ID-2: swap-1 size: 1.91 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda1 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 62.0 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
Repos:     Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/antix.list 
           1: deb http://mx-pkg.mirror.net.in/MX-Linux/antix/stretch/ stretch main
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian-stable-updates.list 
           1: deb http://ftp.cn.debian.org/debian/ stretch-updates main contrib non-free
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/debian.list 
           1: deb http://ftp.cn.debian.org/debian/ stretch main contrib non-free
           2: deb http://security.debian.org/ stretch/updates main contrib non-free
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list 
           1: deb [arch=amd64] http://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
           Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/mx.list 
           1: deb http://mx-pkg.mirror.net.in/MX-Linux/mx/repo/ stretch main non-free
           No active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/various.list 
Info:      Processes: 197 Uptime: 9m Memory: 2.92 GiB used: 952.5 MiB (31.8%) Init: SysVinit 
           runlevel: 5 Compilers: gcc: 6.3.0 Shell: bash v: 4.4.12 inxi: 3.0.29 

User avatar
BitJam
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 3341
Joined: Sat Aug 22, 2009 11:36 pm

Re: MX 18 Stucks at black screen during startup

#2

Post by BitJam » Sat Jan 12, 2019 6:04 am

How frequently does this problem happen? Has it every happened when you boot live? If it only happens on the installed system and not the live system then the problem could be associated with the plymouth splash screen.

It sounds like a problem with the graphics driver, maybe not a total system freeze. Instead of turning the machine off, you could press <Ctrl><Alt><F2>. That might get you to a console screen where you can log in on the command line. If you can do that then you will be able to shutdown properly with "sudo poweroff". You could also try to see if the problem is reported in the xorg log file with "less /var/log/Xorg.0.log". I'd suggest you try turning off plymouth (the splash screen) and see if that helps. You can do this with the command "sudo sysv-rc-conf plymouth off".

If it happens infrequently then you can do the investigation after you reboot into graphics mode. The previous log file should be at "/var/log/Xorg.0.log.old".
Will I cry when it's all over?
When I die will I see Heaven?

User avatar
asqwerth
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 4788
Joined: Sun May 27, 2007 5:37 am

Re: MX 18 Stucks at black screen during startup

#3

Post by asqwerth » Sat Jan 12, 2019 6:06 am

Could it be the 4.19 kernel?
Desktop: Intel i5-4460, 16GB RAM, Intel integrated graphics
Clevo N130WU-based Ultrabook: Intel i7-8550U (Kaby Lake R), 16GB RAM, Intel integrated graphics (UEFI)
ASUS X42D laptop: AMD Phenom II, 6GB RAM, Mobility Radeon HD 5400

User avatar
vamsi
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 478
Joined: Thu Apr 13, 2017 2:50 am

Re: MX 18 Stucks at black screen during startup

#4

Post by vamsi » Sat Jan 12, 2019 6:15 am

asqwerth wrote:
Sat Jan 12, 2019 6:06 am
Could it be the 4.19 kernel?
No i have edited the /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf file with different configuration now i will replace with this and i will see may be it is the problem.
Thanks

Code: Select all

Section "Device"
	Identifier	"Intel Graphics"
	Driver		"intel"
	Option		"AccelMethod"	"sna"
	Option		"TearFree"	"true"
EndSection

User avatar
dolphin_oracle
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 11875
Joined: Sun Dec 16, 2007 1:17 pm

Re: MX 18 Stucks at black screen during startup

#5

Post by dolphin_oracle » Sat Jan 12, 2019 9:18 am

the splash screen is very easy to disable in mx-boot-options.
http://www.youtube.com/runwiththedolphin
lenovo ThinkPad T530 - MX-18.3
lenovo s21e - antiX-19 beta 2 (live-USB)
FYI: mx "test" repo is not the same thing as debian testing repo.

User avatar
vamsi
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 478
Joined: Thu Apr 13, 2017 2:50 am

Re: MX 18 Stucks at black screen during startup

#6

Post by vamsi » Thu Jan 17, 2019 11:22 am

dolphin_oracle wrote:
Sat Jan 12, 2019 9:18 am
the splash screen is very easy to disable in mx-boot-options.
Thanks for the reply but the problem is not solved till now it happens frequently i need to force shutdown my pc and after trying one or two times it boots normally i couldn't understand why this problem is occurring may be because of windows 10 i didn't understand could anyone help me with this problem.

Thanks..

Post Reply

Return to “Software / Configuration”