Welcome!
Important information
-- Required MX 15/16 Repository Changes
-- Information on torrent hosting changes
-- Information on MX15/16 GPG Keys
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities

News
-- Introducing our new Website
-- MX Linux on social media: here

Current releases
-- MX-18.2 Point Release release info here
-- Migration Information to MX-18 here
-- antiX-17.4.1 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

Some programs won't start up after fresh 17.1 install

User avatar
reidun
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 252
Joined: Wed May 26, 2010 5:25 pm

Re: Some programs won't start up after fresh 17.1 install

#11

Post by reidun » Wed Nov 07, 2018 2:53 pm

Thank you, Stevo. That worked to get Gimp running. I was also able to get Showfoto to work, which is probably all I need for now.

Interestingly, the MD5 of the DVD did not match, so if other stuff is glitchy, I think I will do a new burn and be sure to check the MD5 before doing a reinstall.

User avatar
Stevo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 18784
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: Some programs won't start up after fresh 17.1 install

#12

Post by Stevo » Wed Nov 07, 2018 4:04 pm

Do you remember upgrading gimp and installing anything from the deb-multimedia repo? If not, those should not be on the snapshot ISO and we have to fix it.

User avatar
reidun
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 252
Joined: Wed May 26, 2010 5:25 pm

Re: Some programs won't start up after fresh 17.1 install

#13

Post by reidun » Wed Nov 07, 2018 8:12 pm

I don't specifically remember, but I think I probably did enable it, because I do remember enabling a few in Synaptic. So it's a good bet it wasn't in the ISO.

User avatar
Eadwine Rose
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 7514
Joined: Wed Jul 12, 2006 2:10 am

Re: Some programs won't start up after fresh 17.1 install

#14

Post by Eadwine Rose » Thu Nov 08, 2018 5:06 am

You found the burned md5sum it does not match, personally I would not bother with this install any longer and start over. Just to be safe. You're not that far in now anyway, so not much time wasted.
MX-18_x64 20-12-2018 * 4.19.0-1-amd64 ext4 Xfce 4.12.3 * AMD Asus M4A785TD-V EVO AM3 * ASUS GF GT640-1GD5-L NVIDIA 390.87 * AMD Proc. Athl II X4 635, sAM3 * HDA ATI SB VT1708S An * 2x4Gb DDR3 1600 Kingston * Samsung S24D330 & P2250 * HP Envy5030

User avatar
reidun
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 252
Joined: Wed May 26, 2010 5:25 pm

Re: Some programs won't start up after fresh 17.1 install

#15

Post by reidun » Thu Nov 08, 2018 12:16 pm

Yes, I think you're right. I can't get Wine to start either, so there is some other stuff not right also. Lesson learned: It's not enough just to check the MD5 of the download, also check the burn! And now I know how to do that. Thanks much for all the help and advice from everyone!

User avatar
reidun
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 252
Joined: Wed May 26, 2010 5:25 pm

Re: Some programs won't start up after fresh 17.1 install

#16

Post by reidun » Sat Nov 24, 2018 4:22 pm

Finally gettting back to this. Had time last night to reinstall the operating system, and made sure the md5 of the new disc I burned matched. Took two tries to get a match for some reason. Got it installed and everything seems to be working fine. Interesting that a file with a bad md5 could still mostly function, I thought the whole thing would be messed up and nothing would work properly. Thanks again for the help offered!

User avatar
Eadwine Rose
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 7514
Joined: Wed Jul 12, 2006 2:10 am

Re: Some programs won't start up after fresh 17.1 install

#17

Post by Eadwine Rose » Sat Nov 24, 2018 7:02 pm

I fell for that once as well.. ended up with a grub problem and a borked login sequence. Nice!

After I checked the md5sum I knew to stop bothering with that install and start over.

Annoying, but once bitten by this it will never happen to you again ;)
MX-18_x64 20-12-2018 * 4.19.0-1-amd64 ext4 Xfce 4.12.3 * AMD Asus M4A785TD-V EVO AM3 * ASUS GF GT640-1GD5-L NVIDIA 390.87 * AMD Proc. Athl II X4 635, sAM3 * HDA ATI SB VT1708S An * 2x4Gb DDR3 1600 Kingston * Samsung S24D330 & P2250 * HP Envy5030

User avatar
Gordon Cooper
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 2317
Joined: Mon Nov 21, 2011 5:50 pm

Re: Some programs won't start up after fresh 17.1 install

#18

Post by Gordon Cooper » Sat Nov 24, 2018 8:11 pm

And do NOT leave deb-multimedia activated. To quote Richard, "here there be Dragons".
Primary: Dell9010, MX-18, Win7, 120 SSD, WD 232GIB HD, 4GB RAM
Backup :Homebrew64 bit Intel duo core 2 GB RAM, 120 GB Kingston SSD, Seagate1TB.
MX-17.1 64bit. Also MX17, Kubuntu14.04 & Puppy 6.3.

User avatar
reidun
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 252
Joined: Wed May 26, 2010 5:25 pm

Re: Some programs won't start up after fresh 17.1 install

#19

Post by reidun » Sun Nov 25, 2018 7:47 pm

Ok, thanks, will make sure deb-multimedia is not activated.

Post Reply

Return to “Software / Configuration”