Welcome!

Please read this important information about Spectre and Meltdown vulnerabilities.
Please read this important information about MX sources lists.
News
  • MX Linux on social media: here
  • Mepis support still here
Current releases
  • MX-17 Final release info here
  • MX-16.1 release info here
  • antiX-17 release info here
    New users
    • Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
    • Read Forum Rules

LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16 [SOLVED]

Message
Author
NevilsStation
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 148
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:09 pm

LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16 [SOLVED]

#1 Postby NevilsStation » Tue Jan 09, 2018 6:46 pm

QUESTION: I have the OS on a SSD & everything else on a HDD.
When I try to access a document from LibreOffice, one that I accessed prior to the upgrade, it doesn't recognize it in the Recent Files menu.
When I try to Open the file it's asking for the Root password.
How do I fix that so it's not wanting a Root password for files on the HDD (it never used to).
Thanks!

EDIT:
The error window says ...

/media/***/hdd1/savestuff/web/***/***/***/***.doc does not exist.

... but it does.

Why, please, after the upgrade to MX-17 does LibreOffice now fail to see it, please?

Thanks!
Last edited by NevilsStation on Thu Jan 11, 2018 4:50 pm, edited 1 time in total.
Custom-built PC w/i7 CPU running MX-16.

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 20396
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16

#2 Postby Jerry3904 » Tue Jan 09, 2018 6:52 pm

Use Disk Manager to enable the drive you want to mount at boot
Production: 4.13.0-1-amd64, MX-17, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.13.0-1-386. MX-17, AMD C-60 APU, 4 GB

NevilsStation
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 148
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:09 pm

Re: LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16

#3 Postby NevilsStation » Wed Jan 10, 2018 10:12 pm

Jerry3904 wrote:Use Disk Manager to enable the drive you want to mount at boot


That fixed a different problem ...

I'd noticed that I could not right-click in Thunderbird to Mark an email as unread - now I can.

But, I still get the same error in LibreOffice.

Do I need to toggle a pointer in LibreOffice somewhere?

ALSO: Nothing recognizes the printer (Brother HL-2260W - was using HL-2170 driver just fine) that worked fine prior to the Upgrade.

I tried to Add a printer via Printer Manager but that failed.
Custom-built PC w/i7 CPU running MX-16.

paul1149
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 46
Joined: Fri Dec 29, 2017 12:39 pm

Re: LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16

#4 Postby paul1149 » Thu Jan 11, 2018 12:34 am

Maybe the drive got switched to root ownership. I had quite a bit of permissions problems with internal drives upon installing MX17. They're about 99% sorted now.

in the /media folder, right-click on your hdd, select Properties and check the Permissions tab. You probably want your user account to own the drive and its contents and have full access. The best way to make the change is by command line.

NevilsStation
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 148
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:09 pm

Re: LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16

#5 Postby NevilsStation » Thu Jan 11, 2018 9:57 am

paul1149 wrote:Maybe the drive got switched to root ownership. I had quite a bit of permissions problems with internal drives upon installing MX17. They're about 99% sorted now.

in the /media folder, right-click on your hdd, select Properties and check the Permissions tab. You probably want your user account to own the drive and its contents and have full access. The best way to make the change is by command line.


OK

Code: Select all

sudo chmod -R ugo+rw /media
fixed the LibreOffice problem. Thanks!

However, I'm still unable to see the printer.

Note: The printer is connected to the router and was working fine. It's accessible from another computer (MX-16) but every print job requires the root password on that machine.

WDYT?

Thanks!
Custom-built PC w/i7 CPU running MX-16.

paul1149
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 46
Joined: Fri Dec 29, 2017 12:39 pm

Re: LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16

#6 Postby paul1149 » Thu Jan 11, 2018 11:00 am

Great!

If you can see the printer at Menu/settings manager/print, check its properties/access control.

If not, maybe try, with the computer on, unplugging the printer from the router and plugging it back in.

Next I would go into the router firmware and see if there are any access controls in effect.

NevilsStation
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 148
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:09 pm

Re: LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16

#7 Postby NevilsStation » Thu Jan 11, 2018 11:45 am

paul1149 wrote:Great!

If you can see the printer at Menu/settings manager/print, check its properties/access control.


No can see. Here's the CUPS error I receive when I choose Find Network Printer at

Code: Select all

url://192.168.1.1


Image

paul1149 wrote:If not, maybe try, with the computer on, unplugging the printer from the router and plugging it back in.


Tried, no joy.

paul1149 wrote:Next I would go into the router firmware and see if there are any access controls in effect.


Nothing was changed on the router and I don't see any access controls that MX-17 would suddenly have trouble with that MX-16 did not.

WDYT, please?
Custom-built PC w/i7 CPU running MX-16.

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 20396
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16

#8 Postby Jerry3904 » Thu Jan 11, 2018 12:16 pm

Perhaps Debian Stretch requires a new driver. Did you check the sources in the Wiki?
Production: 4.13.0-1-amd64, MX-17, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.13.0-1-386. MX-17, AMD C-60 APU, 4 GB

NevilsStation
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 148
Joined: Sun Feb 26, 2017 3:09 pm

Re: LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16

#9 Postby NevilsStation » Thu Jan 11, 2018 1:06 pm

Jerry3904 wrote:Perhaps Debian Stretch requires a new driver. Did you check the sources in the Wiki?


That looks like a nightmare process - and none of the Brother laser printers in the same category and mine appear in the supported list.

Questions:

What might have been broken in the Upgrade that renders a whole bunch of Brother printers unusable?

I can't be the only Debian Stretch/MX-17 user who's Brother printer suddenly doesn't work - any rumblings about a fix?

It seems odd that a whole class of MX-16 drivers for Brother printers are suddenly unusable in MX-17.
Custom-built PC w/i7 CPU running MX-16.

paul1149
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 46
Joined: Fri Dec 29, 2017 12:39 pm

Re: LibreOffice problem after Upgrade to MX-17 from MX-16

#10 Postby paul1149 » Thu Jan 11, 2018 1:11 pm

Have you tested the firewall status?

  • sudo ufw status will tell you if it's on.
  • sudo ufw disable will drop it for testing
  • sudo ufw enable sets it back up
  • sudo ufw status verbose will list permissions.


Return to “Software / Configuration”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests