Welcome!

NewsCurrent releases
  • MX-16 release info here
  • antiX-16 release info here
New users
  • Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
  • Read Forum Rules

GPS not Connecting

Message
Author
User avatar
towwire
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 242
Joined: Fri Oct 15, 2010 12:15 pm

GPS not Connecting

#1 Postby towwire » Fri May 12, 2017 6:56 pm

I cannot get gpsd to show a gps connection that opencpn can see. I installed gpsd and gpsd-clients. The last time I did this with an older version of opencpn and MX it worked find. I extracted troubleshooting from /usr/share/doc/gpsd/ and have tried some of the commands, but nothing works. Here is some info first.

Code: Select all

$ inxi -F
System:    Host: mx16-laptop Kernel: 4.9.0-1.1-liquorix-amd64 x86_64 (64 bit) Desktop: Xfce 4.12.2
           Distro: MX-16_x64 Metamorphosis 12 December 2016
Machine:   Device: laptop System: GIGABYTE product: P15FV5
           Mobo: GIGABYTE model: P15FV5 UEFI: American Megatrends v: 1.05.09RGI1 date: 12/03/2015
Battery    BAT0: charge: 42.2 Wh 100.0% condition: 42.2/44.0 Wh (96%)
CPU:       Quad core Intel Core i7-6700HQ (-HT-MCP-) cache: 6144 KB
           clock speeds: max: 2601 MHz 1: 1400 MHz 2: 2000 MHz 3: 800 MHz 4: 800 MHz 5: 800 MHz
           6: 800 MHz 7: 900 MHz 8: 900 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Device 191b
           Card-2: NVIDIA Device 139a
           Display Server: X.Org 1.16.4 drivers: modesetting,nouveau,intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1080@60.02hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 530 (Skylake GT2) GLX Version: 3.0 Mesa 12.0.3
Audio:     Card Intel Device a170 driver: snd_hda_intel Sound: ALSA v: k4.9.0-1.1-liquorix-amd64
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
           IF: eth0 state: down mac: 80:fa:5b:30:92:9e
           Card-2: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter driver: rtl8723be
           IF: wlan0 state: up mac: 30:52:cb:e2:78:c8
Drives:    HDD Total Size: 1128.2GB (3.2% used)
           ID-1: /dev/sdb model: WDC_WD10JPVX size: 1000.2GB
           ID-2: /dev/sda model: TS128GMTS800 size: 128.0GB
Partition: ID-1: / size: 15G used: 5.9G (43%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: /home size: 25G used: 16G (66%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
Sensors:   System Temperatures: cpu: 40.0C mobo: N/A gpu: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 264 Uptime: 44 min Memory: 621.1/15937.0MB Client: Shell (bash) inxi: 2.3.8


Files installed with Synaptic.

Code: Select all

2017-05-12  11:46:05  install  python-gps                                amd64  <none>                          3.11-3
2017-05-12  11:46:05  install  gpsd-clients                              amd64  <none>                          3.11-3
2017-05-12  10:48:28  install  libgps21                                  amd64  <none>                          3.11-3
2017-05-12  10:48:28  install  gpsd                                      amd64  <none>                          3.11-3

I'm using a Startech cable, USB to 2 serial connections. this cable work before and when I type this into a Terminal
stty -F /dev/ttyUSB1 ispeed 4800 && cat </dev/ttyUSB1
I have output from the gps and it keeps going till I close the terminal. If I try to start gpsd -D 5 -N -n /dev/ttyUSB1 I get this:

Code: Select all

$ gpsd -D 5 -N -n /dev/ttyUSB1
gpsd:INFO: launching (Version 3.11)
gpsd:IO: opening IPv4 socket
gpsd:ERROR: can't bind to IPv4 port gpsd, Address already in use
gpsd:ERROR: maybe gpsd is already running!
gpsd:IO: opening IPv6 socket
gpsd:ERROR: can't bind to IPv6 port gpsd, Address already in use
gpsd:ERROR: maybe gpsd is already running!
gpsd:INFO: command sockets creation failed, netlib errors -1, -1

They talk about device permissions but I don't know to set them. The text file is 7.5 KB. Is there anyay to pass it on to read and help me?

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 18128
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: GPS not Connecting

#2 Postby Jerry3904 » Fri May 12, 2017 7:06 pm

So is gpsd already running?
Production: 4.7.0-0.bpo.1-amd64, MX-15 RC1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 3.16-0-4-686-pae. MX-15, AMD C-60 APU, 4 GB

User avatar
towwire
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 242
Joined: Fri Oct 15, 2010 12:15 pm

Re: GPS not Connecting

#3 Postby towwire » Fri May 12, 2017 7:21 pm

Jerry3904 wrote:So is gpsd already running?

I don't know, how do you find out?

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 18128
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: GPS not Connecting

#4 Postby Jerry3904 » Fri May 12, 2017 7:23 pm

I use Task Manager
Production: 4.7.0-0.bpo.1-amd64, MX-15 RC1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 3.16-0-4-686-pae. MX-15, AMD C-60 APU, 4 GB

User avatar
towwire
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 242
Joined: Fri Oct 15, 2010 12:15 pm

Re: GPS not Connecting

#5 Postby towwire » Fri May 12, 2017 8:07 pm

Shows it running.

User avatar
towwire
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 242
Joined: Fri Oct 15, 2010 12:15 pm

Re: GPS not Connecting

#6 Postby towwire » Fri May 12, 2017 10:09 pm

I managed to get a NMEA debug window in opencpn to shows it is receiving from the gps, but it will not move the boat to the position where the gps is located. I know that you can place the boat any where on a chart and start the gps and the boat should move on the chart to the position of the gps. It will not do it

If anyone has it working right please let me know.

User avatar
Gordon Cooper
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1536
Age: 86
Joined: Mon Nov 21, 2011 5:50 pm

Re: GPS not Connecting

#7 Postby Gordon Cooper » Fri May 12, 2017 10:40 pm

Sounds as if you have the anchor down?
Homebrew64 bit Intel duo core 2 GB RAM, 120 GB Kingston SSD, Seagate1TB.
Primary OS : MX-16 64bit. Also MX15, Kubuntu14.04 & Puppy 6.3.
Toshiba Portege Tablet MX16, WinXP.

GuiGuy
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1222
Joined: Sun Dec 16, 2007 6:29 pm

Re: GPS not Connecting

#8 Postby GuiGuy » Sat May 13, 2017 7:00 am

towwire wrote:I managed to get a NMEA debug window in opencpn to shows it is receiving from the gps, but it will not move the boat to the position where the gps is located. I know that you can place the boat any where on a chart and start the gps and the boat should move on the chart to the position of the gps. It will not do it

If anyone has it working right please let me know.
OK, this is what I get in my house with the GPS dongle hanging out of my upstairs window.
Screenshot-7.png
But xgps does not see my dongle.
Screenshot-8.png
The above results are with a "U-blox7 GPS/GLONASS" dongle on MX16.
Tried a "G-STAR IV BU-353S4" dongle: openCPN does not see this one; xgps results same as the U-blox7.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

GuiGuy
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1222
Joined: Sun Dec 16, 2007 6:29 pm

Re: GPS not Connecting

#9 Postby GuiGuy » Sat May 13, 2017 8:21 am

Now on MX15.
With the U-blox7 dongle:
dong1.png
xgps still does not see this dongle.

But on this (MX15) OS xgps does work with the BU-353S4 dongle
dong2 mx15.png
Furthermore foxtrotGPS works fine with BU-354S4 but not with U-blox7.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
towwire
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 242
Joined: Fri Oct 15, 2010 12:15 pm

Re: GPS not Connecting

#10 Postby towwire » Sat May 13, 2017 2:01 pm

Funny, I installed opencpn on my desktop machine and just plug-in the usb, It put a symbol on the back ground about where I live, Lat & long seem to be correct, Did not install gpsd.


Return to “Software / Configuration”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests