Welcome!

The kernel problem with recent updates has been solved. Find the solution here

Important information
-- Required MX 15/16 Repository Changes
-- Information on torrent hosting changes
-- Information on MX15/16 GPG Keys
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities

News
-- Introducing our new Website
-- MX Linux on social media: here

Current releases
-- MX-18.3 Point Release release info here
-- Migration Information to MX-18 here
-- antiX-17.4.1 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

Firefox now working without pulseaudio!!

rs55
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 289
Joined: Sun Feb 24, 2019 4:24 pm

Firefox now working without pulseaudio!!

#1

Post by rs55 » Tue Jun 11, 2019 8:02 pm

https://codelab.wordpress.com/2017/12/1 ... he-rescue/

I used the tips in the linked article to get sound working with firefox. I uninstalled pulseaudio some time back - happy with alsa. Recently discovered that firefox does not play with alsa . ( I use Chrome , but was curious about giving firefox a shot).

sunrat
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 509
Joined: Mon Mar 28, 2016 9:54 pm

Re: Firefox now working without pulseaudio!!

#2

Post by sunrat » Tue Jun 11, 2019 9:21 pm

Did you have to use all the tweaks suggested in that article? One of the comments said only 2 of them were necessary.

Also I found this non-pa Firefox build during random browsing:
http://submarine.strangled.net/ actual page URL for the FF download has a naughty word so the forum censored it out.

Could be some random hacker but I doubt it would be worth the effort to add evil code considering how obscure it was to find in the first place and the probable tiny number of downloads. I'm downloading the tarball of 67.0 and will check it out.

rs55
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 289
Joined: Sun Feb 24, 2019 4:24 pm

Re: Firefox now working without pulseaudio!!

#3

Post by rs55 » Tue Jun 11, 2019 9:41 pm

sunrat wrote:
Tue Jun 11, 2019 9:21 pm
Did you have to use all the tweaks suggested in that article? One of the comments said only 2 of them were necessary.

Also I found this non-pa Firefox build during random browsing:
http://submarine.strangled.net/ actual page URL for the FF download has a naughty word so the forum censored it out.

Could be some random hacker but I doubt it would be worth the effort to add evil code considering how obscure it was to find in the first place and the probable tiny number of downloads. I'm downloading the tarball of 67.0 and will check it out.
Yes - I used all the tips. I wanted to have the standard firefox - because when it comes to browsers I want all the latest updates etc. I still use Chrome - but took this firefox sound on as a challenge!

User avatar
Stevo
Developer
Posts: 20172
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: Firefox now working without pulseaudio!!

#4

Post by Stevo » Tue Jun 11, 2019 10:01 pm

So you installed the MX version of apulse to fool Firefox that pulseaudio was still there? Apulse is not in the Stretch repos.

rs55
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 289
Joined: Sun Feb 24, 2019 4:24 pm

Re: Firefox now working without pulseaudio!!

#5

Post by rs55 » Tue Jun 11, 2019 10:50 pm

Stevo wrote:
Tue Jun 11, 2019 10:01 pm
So you installed the MX version of apulse to fool Firefox that pulseaudio was still there? Apulse is not in the Stretch repos.
yes i got apulse from the MX linux package installer - "Stable Repo" . I like my sound system better without pulseaudio - set everything once in alsa and it just stays there. Volume control is more predictable ( pulse would rest volume to 100% if I used the laptop harware volume control - I like to keep it at 120-130%). Just feels cleaner to not have an intermediary getting the way without adding any real capabilities.

User avatar
Head_on_a_Stick
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 492
Joined: Sun Mar 17, 2019 3:37 pm

Re: Firefox now working without pulseaudio!!

#6

Post by Head_on_a_Stick » Wed Jun 12, 2019 3:56 am

The firefox-esr package from the Debian repositories is compiled with the --enable-alsa option and does not need apulse for sound to work without pulseaudio.
"Direct action is the logical, consistent method of anarchism." — Emma Goldman

rs55
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 289
Joined: Sun Feb 24, 2019 4:24 pm

Re: Firefox now working without pulseaudio!!

#7

Post by rs55 » Wed Jun 12, 2019 10:09 am

Head_on_a_Stick wrote:
Wed Jun 12, 2019 3:56 am
The firefox-esr package from the Debian repositories is compiled with the --enable-alsa option and does not need apulse for sound to work without pulseaudio.
Thanks. I tried Firefox-ESR , it works with just alsa ! Only reason I am sticking with my original solution is : Firefox is at version 67.., while ESR seems to be several versions old 60....

User avatar
Head_on_a_Stick
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 492
Joined: Sun Mar 17, 2019 3:37 pm

Re: Firefox now working without pulseaudio!!

#8

Post by Head_on_a_Stick » Wed Jun 12, 2019 10:30 am

rs55 wrote:
Wed Jun 12, 2019 10:09 am
ESR seems to be several versions old 60....
No, that is the current ESR version:

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/

It will get a version bump when FF v68 is released and Debian will update it very soon afterwards.

I much prefer the ESR version, Mozilla always seems to make their browser worse with every new release 9_9
"Direct action is the logical, consistent method of anarchism." — Emma Goldman

rs55
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 289
Joined: Sun Feb 24, 2019 4:24 pm

Re: Firefox now working without pulseaudio!!

#9

Post by rs55 » Wed Jun 12, 2019 10:39 am

Head_on_a_Stick wrote:
Wed Jun 12, 2019 10:30 am
rs55 wrote:
Wed Jun 12, 2019 10:09 am
ESR seems to be several versions old 60....
No, that is the current ESR version:

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/

It will get a version bump when FF v68 is released and Debian will update it very soon afterwards.

I much prefer the ESR version, Mozilla always seems to make their browser worse with every new release 9_9
Minor point perhaps, but I noticed that ESR was not displaying the icons on my bookmarks toolbar correctly - just generic icons, whereas FF displays the actual wesite icons correctly. Literally just cranked up ESR - so maybe Iam missing something.

User avatar
dreamer
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 515
Joined: Sun Oct 15, 2017 11:34 am

Re: Firefox now working without pulseaudio!!

#10

Post by dreamer » Wed Jun 12, 2019 12:12 pm

rs55 wrote:
Wed Jun 12, 2019 10:39 am
Minor point perhaps, but I noticed that ESR was not displaying the icons on my bookmarks toolbar correctly - just generic icons, whereas FF displays the actual wesite icons correctly. Literally just cranked up ESR - so maybe Iam missing something.
You need to visit the websites after importing bookmarks for the favicons to be displayed. Favicons aren't exported with bookmarks.

Post Reply

Return to “Software / Configuration”