Page 1 of 2

Solved - updated 12july2018 - laptop wont boot - again

Posted: Tue Jun 05, 2018 11:02 pm
by gonzo01
$ inxi -N
Network: Card-1: Intel Device 24fb driver: iwlwifi
Card-2: Qualcomm Atheros Killer E2400 Gigabit Ethernet Controller driver: alx
bill@laptop:~

have tried rebooting laptop/modem-router - my network still is not autodiscovered though neighbours wifi are listed.

laptop info from carton

msi Gaming Notebook
GF62 7RD - 1806AU
CPU INTEL CORE i7-7700HQ
NVIDIA GeForce GTX10504gb GDDR5
WLAN+BT COMBO MODULE

more problems with this laptop since latest updates (yesterday)

boots to login screen but after entering password nothing further.

Booting from Live distro (17.3 - without latest updates) same except I can boot via FAILSAFE from boot menu - cant get this option from SSD install

Apart from re-install, how can I get SSD boot option for FAILSAFe mode?

Also, where is boot log located on SSD install?

Thanks

Re: laptop wont boot - again

Posted: Wed Jun 06, 2018 1:01 am
by rich
Hi, sorry to hear you're having a bit of trouble!
gonzo01 wrote:
Tue Jun 05, 2018 11:02 pm
Apart from re-install, how can I get SSD boot option for FAILSAFe mode?
At grub menu, press e to edit entry and append " xorg=safe load=all" to kernel parameters. Press Ctrl+x to continue
pic.jpg
https://mxlinux.org/wiki/system/boot-pa ... %20Modules
gonzo01 wrote:
Tue Jun 05, 2018 11:02 pm
Also, where is boot log located on SSD install?
/var/log/dmesg, usually viewed as root with the command

Code: Select all

dmesg

Re: laptop wont boot - again

Posted: Wed Jun 06, 2018 4:47 am
by Jerry3904
What kernel are you using?

Code: Select all

inxi -S
Stevo will be on later and I think he is using the same (or a similar) laptop and has gone to a kernel that works pretty well.

Re: laptop wont boot - again

Posted: Wed Jun 06, 2018 1:55 pm
by Stevo
Yes, but that's the previous generation laptop, and I would have thought that the 4.15 kernel is doing good enough.

Have you checked to see if there are any BIOS updates available on the MSI support page? You can just extract the zip, put on a flash drive, and update from within the BIOS setup. "inxi -M" will tell you the UEFI (BIOS) version if you can get it booted with a kernel cheat.

If the BIOS has the drives set to RAID, see if you can change them to AHCI. I assume you have already disabled Secure Boot in the setup.

There are a lot of Ubuntu threads with MSI magic kernel cheats mentioned, also; here's a start: https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2365997

Possibly you just need the "nomodeset" boot cheat...

Re: laptop wont boot - again

Posted: Wed Jun 06, 2018 2:17 pm
by Adrian
boots to login screen but after entering password nothing further.
Can you press CTRL - ALT - F1 to get a terminal? Can you log in there to root, examine if /home partition is mount (is it a separate partition?) and if you have enough space on it. Many times when people cannot log is that they ran out space for some reason. Not sure about the other issues...

Re: laptop wont boot - again

Posted: Thu Jun 07, 2018 12:41 am
by gonzo01
Thanks for the replies and advice.

1) Don't get GRUB menu - possibly because SSD boots to quickly

2)BIOS is set to Legacy mode

3)BIOS is set to AHCI

4) can't press CTRL - ALT - F1 - also probably due to SSD fast boot.

5) F3 gives MAC address then hangs on DHCP

6) Possibly you just need the "nomodeset" boot cheat... - need to get GRUB menu for that - see1) above

7) Tried reinstalling MX 17-x64 - failed at GRUB

8) Tried installing PUPPY to 1TB HDD - installed OK but wouldn't boot.

9) SysRescue and live distros wont let me access SSD /dev/sda1 - wont accept root or user password setup in MX original install

10) cleared and reinstalled MBR - still get message re wrong format of MBR "partition"


ie Boot the machine using the Live USB/CD.
Install lilo sudo apt-get install lilo.
Fix the MBR using lilo using the command: sudo lilo -M /dev/sda mbr

11) as I cant access /dev/sda1 I cant use dmsg to view boot log

Re: laptop wont boot - again

Posted: Thu Jun 07, 2018 4:32 am
by rasat
Last update did something to the grub and all options freeze the screen.

I managed to solve last time this problem by changing the kernel to antix-4.9-64bit, but now nothing works.
viewtopic.php?f=107&t=44502

I am blaming grub because the first boot after the update, the screen was blue instead of the standard black wall paper image. On second boot, the screen was ok. Unfortunately, this time I cannot login to fix the problem. All kernel and systemd options gives lot of errors and freeze in a black screen with the blinking cursor in the top left corner. Luckily, always have another distro in my machine when things goes bad.

I don't blame MX Linux. For some reasons it doesn't like Dell 5567 and similar series. Hopefully this problem still can be solved.

Re: laptop wont boot - again

Posted: Thu Jun 07, 2018 5:19 am
by gonzo01
rasat,

I think that my problem is with the kernel, or more likely with the video drivers/Xorg, as the latest problem only occurred after latest updates which did not include the kernel. I was using 4.13.0-1-amd64.

I've just tried recovering the mbr using a Win 10 install DVD ( from when it was first available for free) and am now trying a reinstall of MX 17-x64 but retaining my /home partition.

Re: laptop wont boot - again

Posted: Thu Jun 07, 2018 5:23 am
by gonzo01
gonzo01 wrote:
Thu Jun 07, 2018 5:19 am
rasat,

I think that my problem is with the kernel, or more likely with the video drivers/Xorg, as the latest problem only occurred after latest updates which did not include the kernel. I was using 4.13.0-1-amd64.

I've just tried recovering the mbr using a Win 10 install DVD ( from when it was first available for free) and am now trying a reinstall of MX 17-x64 but retaining my /home partition.
------------------
update - install failed again at installation of Grub to MBR.

Message is:--

Sorry, installing GRUB failed. This may be due to a change in the disk formatting.You can uncheck GRUB and finish installing MX Linux then reboot to theLiveDVD or LiveUSB and repair the installation with the reinstall GRUB function"

Tried MX Boot Repair from LiveDVD

"Could not set up chroot environment. Please double-check the selected location."

Re: laptop wont boot - again

Posted: Thu Jun 07, 2018 5:27 am
by rich
Are you updating the live system before install?