Welcome!

Please read this important information about Spectre and Meltdown vulnerabilities.
Please read this important information about MX sources lists.

News
  • MX Linux on social media: here
  • Mepis support still here
Current releases
  • MX-17.1 Final release info here
  • antiX-17 release info here
New users
  • Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
  • Read Forum Rules

Intel I218 V not working

Message
Author
arkjohn5
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 9
Age: 71
Joined: Thu Feb 09, 2017 5:02 pm

Intel I218 V not working

#1 Postby arkjohn5 » Tue Mar 20, 2018 9:23 am

All of a sudden with the prior newest MX16 release and now with the MX17.1 release this lan connection no longer works. It is seen in lspci but cannot be connection to.
(FYI..it works just fine in windows 10 64bit with either the 20.1 or 23.1 drivers from Intel)

Any ideas ?
Dell XPS13 9360 mx16 64bit

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 21447
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: Intel I218 V not working

#2 Postby Jerry3904 » Tue Mar 20, 2018 9:39 am

Production: 4.15.0-1-amd64, MX-17.1, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.15.0-1-386. MX-17.1, AMD C-60 APU, 4 GB

User avatar
Stevo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 15113
Age: 59
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: Intel I218 V not working

#3 Postby Stevo » Tue Mar 20, 2018 2:43 pm

Ordinarily I would suggest trying a different kernel t see if that gets it back up and running, such as the Liquorix or the standard Debian 4.9 one, but that is difficult if you don't have any connection at all. Do you have a Net connection through wireless, perhaps?

arkjohn5
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 9
Age: 71
Joined: Thu Feb 09, 2017 5:02 pm

Re: Intel I218 V not working

#4 Postby arkjohn5 » Wed Mar 21, 2018 12:00 pm

I have two LAN connectors on my MB. One is Intel mentioned and the other is Realtec. The Realtec works fine. i will try a different kernel and change the LAN to the Intel to see if that works. I will start with 4,14 and work backwards to see which works. Also.. do i need to be concerned with Meltdown and Spectre with earlier kernels ?

Thanks very much to you both
Dell XPS13 9360 mx16 64bit

User avatar
Stevo
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 15113
Age: 59
Joined: Fri Dec 15, 2006 8:07 pm

Re: Intel I218 V not working

#5 Postby Stevo » Wed Mar 21, 2018 1:55 pm

arkjohn5 wrote:I have two LAN connectors on my MB. One is Intel mentioned and the other is Realtec. The Realtec works fine. i will try a different kernel and change the LAN to the Intel to see if that works. I will start with 4,14 and work backwards to see which works. Also.. do i need to be concerned with Meltdown and Spectre with earlier kernels ?

Thanks very much to you both


Yes, except for the last Liquorix 4.14 kernels, the stock Debian 4.9 kernel, and the latest 4.9.X antiX kernels. We have the command-line spectre-meltdown-checker in the main repo so you can install that and check the running kernel, too.

arkjohn5
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 9
Age: 71
Joined: Thu Feb 09, 2017 5:02 pm

Re: Intel I218 V not working

#6 Postby arkjohn5 » Mon Mar 26, 2018 9:26 am

Ok.. i found what was causing the issue with the lan connection. The IO shield plate on the back of the computer case has thin metal strips separating a few of the connection sockets thee. One of those little mletal strips had come loose and bent into the lan connector socket.. After that was removed i had no issue at all.

Thanks to all that helped with advice.. Much appreciated
Dell XPS13 9360 mx16 64bit


Return to “Hardware /Configuration”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests