Welcome!

Please read this important information about Spectre and Meltdown vulnerabilities.
Please read this important information about MX sources lists.
News
  • MX Linux on social media: here
  • Mepis support still here
Current releases
  • MX-17 Final release info here
  • MX-16.1 release info here
  • antiX-17 release info here
    New users
    • Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
    • Read Forum Rules

[SOLVED] Black screen instead of Bios sequence and Grub

Message
Author
User avatar
cyrilus31
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 314
Age: 37
Joined: Thu Nov 03, 2016 3:24 pm

[SOLVED] Black screen instead of Bios sequence and Grub

#1 Postby cyrilus31 » Wed Jan 03, 2018 6:36 am

Hi,
I just reassembled a TOSHIBA P200 laptop thinking the motherboard was dead. That was not the case and I have been able to install MX 17 on a 160Go hdd. Everything is functional (sound, display, wifi,etc.) but whenever I boot, nothing is displayed until I reach the desktop.
So as you can guess, i have neither access to Grub nor to BIOS.
Any idea?
Last edited by cyrilus31 on Wed Jan 03, 2018 9:58 am, edited 1 time in total.

User avatar
Eadwine Rose
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 4927
Age: 45
Joined: Wed Jul 12, 2006 2:10 am

Re: Black screen instead of Bios sequence and Grub

#2 Postby Eadwine Rose » Wed Jan 03, 2018 8:44 am

First off.. mx tools - quick system info, please post the output :)
MX-17_x64 Horizon 2017-12-15 ext4 Xfce 4.12 * AMD Asus M4A785TD-V EVO AM3 * ASUS GeForce GT640-1GD5-L NVIDIA 387.34 * AMD Proc. Athlon II X4 635, sAM3 * HDA ATI SB VT1708S Analog * 2x4Gb DDR3 1600 Kingst * 22" Samsung SyncMaster P2250 * HP DJ F2280

User avatar
dolphin_oracle
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 7321
Joined: Sun Dec 16, 2007 1:17 pm

Re: Black screen instead of Bios sequence and Grub

#3 Postby dolphin_oracle » Wed Jan 03, 2018 8:49 am

is it possible your brightness is turned down until X starts.
http://www.youtube.com/runwiththedolphin
eeepc 904ha antix 15 32 bit (streaming media player)
acer c720p chromebook - chromeos / MX15-64 (custom snapshot) live USB.
lenovo s21e - antiX-16 MX16(live-usb)

User avatar
cyrilus31
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 314
Age: 37
Joined: Thu Nov 03, 2016 3:24 pm

Re: Black screen instead of Bios sequence and Grub

#4 Postby cyrilus31 » Wed Jan 03, 2018 9:12 am

Eadwine Rose wrote:First off.. mx tools - quick system info, please post the output :)

You're right. as I ask other to do so :p

Code: Select all

System:    Host: Cyrilus Kernel: 4.13.0-1-amd64 x86_64 bits: 64 Desktop: Xfce 4.12.3
           Distro: MX-17_x64 Horizon December 15, 2017
Machine:   Device: laptop System: TOSHIBA product: Satellite P200 v: PSPB6E-10S01XFR serial: N/A
           Mobo: TOSHIBA model: ISRAA v: 1.00 serial: N/A BIOS: TOSHIBA v: V2.70 date: 12/13/2010
Battery    BAT1: charge: 44.4 Wh 100.0% condition: 44.4/44.4 Wh (100%)
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo T5250 (-MCP-) cache: 2048 KB
           clock speeds: max: 1500 MHz 1: 1000 MHz 2: 1000 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV630/M76 [Mobility Radeon HD 2600]
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.2 )
           drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
           Resolution: 1024x768@60.00hz, 1440x900@60.00hz
           OpenGL: renderer: Gallium 0.4 on AMD RV630 (DRM 2.50.0 / 4.13.0-1-amd64, LLVM 3.9.1)
           version: 3.3 Mesa 13.0.6
Audio:     Card-1 Intel 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV630 HDMI Audio [Radeon HD 2600 PRO/XT / HD 3610]
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-1-amd64
Network:   Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCIE Fast/Gigabit Ethernet controller driver: r8169
           IF: eth0 state: down mac: 00:1b:38:ae:18:d5
           Card-2: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection driver: iwl3945
           IF: wlan0 state: up mac: 00:1c:bf:6b:0f:86
Drives:    HDD Total Size: 160.0GB (4.7% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD1600BEVS size: 160.0GB
Partition: ID-1: / size: 144G used: 5.1G (4%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 2.15GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors:   System Temperatures: cpu: 50.0C mobo: N/A gpu: 27.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 178 Uptime: 1:48 Memory: 1194.6/3010.7MB Client: Shell (bash) inxi: 2.3.53


@d_O : do you have any suggestion to correct that?

EDIT: problem solved. An option in the BIOS prevented from displaying BIOS and GRUB. I had to use an external display and modify the option. Now everything is working perfectly. Thanks to Eadwine and d_o. And I just installed MX 17 on my mother's laptop last week-end to replace buggy windows. Once again a faultless performance! :number1:

pentax
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 9
Joined: Tue Nov 29, 2016 6:30 am

Re: [SOLVED] Black screen instead of Bios sequence and Grub

#5 Postby pentax » Wed Jan 03, 2018 1:23 pm

I have the same problem. I did not understand what needs to be corrected. Thank you.


Return to “Hardware /Configuration”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest