Welcome!

Please read this important information about Spectre and Meltdown vulnerabilities.
Please read this important information about MX sources lists.
News
  • MX Linux on social media: here
  • Mepis support still here
Current releases
  • MX-17 Final release info here
  • MX-16.1 release info here
  • antiX-17 release info here
    New users
    • Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
    • Read Forum Rules

Revisiting a laptop bluetooth issue

Message
Author
rover
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 26
Joined: Tue Sep 29, 2015 1:10 pm

Revisiting a laptop bluetooth issue

#1 Postby rover » Sun Dec 17, 2017 4:38 am

Hi everyone !
Following advice from this post http://forum.mxlinux.org/viewtopic.php?f=127&t=43273&sid=c7d370969779ef39b28939d42ddd3d54, i've waited
for MX-17 release to test again on a Lenovo G50-45 laptop.

Unfortunately ,the issue persists .Once again inxi -F output for the device is

Code: Select all

Host: mx1 Kernel: 4.13.0-1-amd64 x86_64 bits: 64 Desktop: Xfce 4.12.3
           Distro: MX-17_x64 Horizon December 15, 2017
Machine:   Device: laptop System: LENOVO product: 80E3 v: Lenovo G50-45 serial: N/A
           Mobo: LENOVO model: Lancer 5B2 serial: N/A UEFI: LENOVO v: A2CN24WW(V1.06) date: 07/09/2014
Battery    BAT1: charge: 18.0 Wh 65.0% condition: 27.7/31.7 Wh (87%)
CPU:       Dual core AMD E1-6010 APU with AMD Radeon R2 Graphics (-MCP-) cache: 1024 KB
           clock speeds: max: 1350 MHz 1: 1350 MHz 2: 1000 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Mullins [Radeon R2 Graphics]
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.2 ) drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           OpenGL: renderer: Gallium 0.4 on AMD MULLINS (DRM 2.50.0 / 4.13.0-1-amd64, LLVM 3.9.1)
           version: 4.3 Mesa 13.0.6
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] FCH Azalia Controller driver: snd_hda_intel
           Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Kabini HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-1-amd64
Network:   Card-1: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter driver: rtl8723be
           IF: wlan0 state: up mac: ec:0e:c4:61:c5:7d
           Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
           IF: eth0 state: down mac: 28:d2:44:d6:5c:6e
Drives:    HDD Total Size: 1016.2GB (0.3% used)
           ID-1: /dev/sda model: ST1000LM024_HN size: 1000.2GB
           ID-2: USB /dev/sdb model: USB_Flash_Drive size: 16.0GB
Partition: ID-1: / size: 2.7G used: 365M (14%) fs: overlay dev: N/A
           ID-2: swap-1 size: 3.72GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
Sensors:   System Temperatures: cpu: 47.2C mobo: N/A gpu: 47.0
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 169 Uptime: 19 min Memory: 969.0/3411.4MB Client: Shell (bash) inxi: 2.3.53


So when i activate bluetooth manager and search for devices i get this error
[img]http://i.imgur.com/PLZdHeR.png]
Image[/img]

I know that this has something to do with the particular laptop , because testing on my windows laptop ( an older clevo w253) bluetooth works as intended.

If anyone can provide any advice over this i 'll gladly welcome it , and of course provide any other necessary information .
Best Regards

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 20396
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: Revisiting a laptop bluetooth issue

#2 Postby Jerry3904 » Sun Dec 17, 2017 6:05 am

Please run this in a terminal and report back what it says:

Code: Select all

hcitool dev
Production: 4.13.0-1-amd64, MX-17, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.13.0-1-386. MX-17, AMD C-60 APU, 4 GB

rover
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 26
Joined: Tue Sep 29, 2015 1:10 pm

Re: Revisiting a laptop bluetooth issue

#3 Postby rover » Sun Dec 17, 2017 7:51 am

Code: Select all

demo@mx1:~
$ hcitool dev
Devices:

Hope this helps
Best Regards

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 20396
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: Revisiting a laptop bluetooth issue

#4 Postby Jerry3904 » Sun Dec 17, 2017 8:06 am

Well it indicates that your BT device is not working. Here's what I get:

Code: Select all

$ hcitool dev
Devices:
   hci0   00:02:72:39:B5:58
I have a disfunctional one on my testing machine, so just bought a cheap BT dongle and it works fine. There's lots of them out there--I use a Kinivo, currently on US Amazon for about $13, and there are other good ones for even a few dollars less.
Production: 4.13.0-1-amd64, MX-17, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.13.0-1-386. MX-17, AMD C-60 APU, 4 GB

User avatar
Jerry3904
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 20396
Joined: Wed Jul 19, 2006 6:13 am

Re: Revisiting a laptop bluetooth issue

#5 Postby Jerry3904 » Sun Dec 17, 2017 8:16 am

Let me check:

--do you see a BT icon in the Notification Area?
--if yes, when you click on it do you get an option to enable BT?
Production: 4.13.0-1-amd64, MX-17, AMD FX-4130 Quad-Core, GeForce GT 630/PCIe/SSE2, 8 GB, Kingston SSD 120 GB and WesternDigital 1TB
Testing: AAO 722: 4.13.0-1-386. MX-17, AMD C-60 APU, 4 GB

rover
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 26
Joined: Tue Sep 29, 2015 1:10 pm

Re: Revisiting a laptop bluetooth issue

#6 Postby rover » Sun Dec 17, 2017 8:26 am

Thank you for the reply .
I find odd that rfkill list outpout

Code: Select all

$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
   Soft blocked: no
   Hard blocked: no
1: ideapad_bluetooth: Bluetooth
   Soft blocked: no
   Hard blocked: no
2: phy0: Wireless LAN
   Soft blocked: no
   Hard blocked: no
3: hci0: Bluetooth
   Soft blocked: no
   Hard blocked: no

does not seem to indicate that the device is blocked (if i interpret correctly ! )
And bluetoothctl commands give this output

Code: Select all

[bluetooth]# power on
Failed to set power on: org.bluez.Error.Failed
[bluetooth]# scan on
Failed to start discovery: org.bluez.Error.NotReady


Appreciate your help .

Best Regards

rover
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 26
Joined: Tue Sep 29, 2015 1:10 pm

Re: Revisiting a laptop bluetooth issue

#7 Postby rover » Sun Dec 17, 2017 8:40 am

--do you see a BT icon in the Notification Area?
--if yes, when you click on it do you get an option to enable BT?

Yes there is an icon and when i select the bluetooth on option nothing happens ,the icon remains gray( and iirc it is supposed to turn blue) and options in the right click menu are greyed out.
Hope this helps
Best Regards


Return to “Hardware /Configuration”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 4 guests