Welcome!
Important information
-- Required MX 15/16 Repository Changes
-- Information on torrent hosting changes
-- Information on MX15/16 GPG Keys
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities

News
-- Introducing our new Website
-- MX Linux on social media: here

Current releases
-- MX-18.2 Point Release release info here
-- Migration Information to MX-18 here
-- antiX-17.4.1 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

Unable to execute bash script from thunar

Help for Current Versions of MX
Post Reply
1john8989
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 20
Joined: Tue May 22, 2018 4:37 pm

Unable to execute bash script from thunar

#1

Post by 1john8989 » Tue Feb 12, 2019 3:44 am

(#!/bin/bash) script(s) works fine in mx17 where 'execute' is no1 top available option on menu. In mx18, no 'execute' on menu, double-click script opens in default featherpad! Just hangs when terminal made default program. Script works when run from terminal (./srcipt.sh). And yes, 'Allow this file to run as a program' is checked, and ran chmod +x in terminal. FS is ext2.

User avatar
ChrisUK
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 250
Joined: Tue Dec 12, 2017 1:04 pm

Re: Unable to execute bash script from thunar

#2

Post by ChrisUK » Tue Feb 12, 2019 5:49 am

It's was a change made by Thunar devs...

You need to revert the change using XFCE Settings editor:

Have a look here. You'll need to add the /misc-exec-shell-scripts-by-default (don't miss out the leading forward slash at the start) by selecting New - Type as Boolean Value as True.
Chris

MX 17 - Manjaro

1john8989
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 20
Joined: Tue May 22, 2018 4:37 pm

Re: Unable to execute bash script from thunar

#3

Post by 1john8989 » Tue Feb 12, 2019 8:22 am

Thanks Chris! Gotta love those hidden settings! Geez, HIDDEN :rolleyes: Because in the hands of a normal person, those settings could destroy the known world!!!!!!! Gotta love em.....

Code: Select all

xfconf-query --channel thunar --property /misc-exec-shell-scripts-by-default --create --type bool --set true

User avatar
Eadwine Rose
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 7492
Joined: Wed Jul 12, 2006 2:10 am

Re: Unable to execute bash script from thunar

#4

Post by Eadwine Rose » Tue Feb 12, 2019 8:45 am

You have NO idea what normal people are capable of..... we have reasons for removing things.

BUT as you can see it is easily added back in.
MX-18_x64 20-12-2018 * 4.19.0-1-amd64 ext4 Xfce 4.12.3 * AMD Asus M4A785TD-V EVO AM3 * ASUS GF GT640-1GD5-L NVIDIA 390.87 * AMD Proc. Athl II X4 635, sAM3 * HDA ATI SB VT1708S An * 2x4Gb DDR3 1600 Kingston * Samsung S24D330 & P2250 * HP Envy5030

Post Reply

Return to “MX Help”