Welcome!
Important information
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities
-- Change in MX sources

News
-- MX Linux on social media: here
-- Mepis support still here

Current releases
-- MX-17.1 Final release info here
-- antiX-17 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

Laptops

Topics relating to MX Docs and MX Videos
Message
Author
Scott(0)
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 7
Joined: Mon Feb 03, 2014 4:25 pm

Re: Laptops

#31 Post by Scott(0) » Sat Jan 30, 2016 11:13 pm

1) 32 or 64bit?
MX-15.01_386 on live usb with persistence on 64bit CPU.

2) Can you boot to the desktop?
Yes, I can boot to the desktop.

3) What works OOTB?
Everything works OOTB with one minor exception (see #4).

4) What doesn't work OOTB? Did you find a fix?
On shutdown the 'antiX Save Persistent Root' window (pic attached) opens with the Yes and No buttons below the monitor (i.e. not visible) and the window cannot be resized.
The fix is to grab the window with the alt key and move it so the buttons are visible. Everything works fine after that.
Image

5) Comments (short)
I really enjoy using MX15. Thanks for a great distro. :)

6) inxi -F

Code: Select all

$ inxi -F
System:    Host: mx1 Kernel: 3.16.0-4-686-pae i686 (32 bit) Desktop: Xfce 4.12.2
           Distro: MX-15_386 Fusion 24 December 2015
Machine:   System: Hewlett-Packard product: HP Envy 13 Notebook PC v: 0394100000241910001420000
           Mobo: Quanta model: 307B v: 23.1F Bios: Hewlett-Packard v: F.02 date: 08/17/2009
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo L9400 (-MCP-) cache: 6144 KB 
           clock speeds: max: 1867 MHz 1: 1600 MHz 2: 1600 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV710/M92 [Mobility Radeon HD 4330/4350/4550]
           Display Server: X.Org 1.16.4 drivers: ati,radeon,intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express x86/MMX/SSE2 GLX Version: 2.1 Mesa 10.3.2
Audio:     Card-1 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV710/730 HDMI Audio [Radeon HD 4000 series]
           driver: snd_hda_intel
           Card-2 Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.16.0-4-686-pae
Network:   Card: Intel PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection driver: iwlwifi
           IF: wlan0 state: up mac: 00:1e:65:de:a2:64
Drives:    HDD Total Size: 15.5GB (23.9% used) ID-1: USB /dev/sda model: Patriot_Memory size: 15.5GB
Partition: ID-1: /home size: 2.6G used: 51M (3%) fs: ext4 dev: /dev/loop1
           ID-2: swap-1 size: 1.07GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors:   System Temperatures: cpu: 53.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 174 Uptime: 7 min Memory: 386.8/2971.3MB Client: Shell (bash) inxi: 2.2.31 

newkansan
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 140
Joined: Mon Jul 21, 2014 4:33 pm

Re: Laptops

#32 Post by newkansan » Mon Mar 21, 2016 10:17 am

Jerry3904 wrote:We're looking to collect info for specific laptops running antiX-15 or MX-15. Please post here, and we will take care of reviewing for the Wiki.
Suggested format:

1) 32 or 64bit?
2) can you boot to the desktop?
3) what works OOTB?
4) what doesn't work OOTB? Did you find a fix?
5) Comments (short)
6) inxi -F
1) 64bit
2) yes
3) everything except what I detail in 4)
4) Fn key for monitor brightness. See: http://forum.mepiscommunity.org/viewtop ... 07&t=39690 Also, I can't get power management to turn the monitor off. I've played in the Power Management screen and cannot get the monitor to blank, sleep, or shut off after given time intervals. In lieu, I'm using the "Blank Screen" screensaver (which was on after default install anyhow). Lastly, a potential issue with local DNS resolution: http://forum.mepiscommunity.org/viewtop ... 04&t=39694
5) Compared to MX-14 on the same machine, it feels more responsive, users fewer CPU cycles (I'm using one of the CPU monitor panel plugins), and as a result runs cooler. I've yet to hear the fan speed up to 100%. It also seems to be more efficient with memory consumption, even though it is 64bit. I think it may have something to do with my use of IceWeasel on MX-14--it seemed to have a memory leak that would cause it to bloat over time. On MX-15, using the default Firefox and so far after a day of use, it seems to be holding its memory consumption better than IceWeasel did.
6)

Code: Select all

$ inxi -F
System:    Host: mx1 Kernel: 4.2.0-0.bpo.1-amd64 x86_64 (64 bit)
           Desktop: Xfce 4.12.2 Distro: MX-15_x64 Fusion 24 December 2015
Machine:   System: Acer product: Aspire 7736 v: 0100
           Mobo: Acer model: JV50 v: Rev
           Bios: Phoenix v: V2.10 date: 05/06/2010
CPU:       Dual core Pentium T4400 (-MCP-) cache: 1024 KB
           clock speeds: max: 2200 MHz 1: 1600 MHz 2: 1600 MHz
Graphics:  Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
           Display Server: X.Org 1.16.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1600x900@60.00hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express
           GLX Version: 2.1 Mesa 10.3.2
Audio:     Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.2.0-0.bpo.1-amd64
Network:   Card-1: Broadcom NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe driver: tg3
           IF: eth0 state: down mac: 00:26:2d:7e:ec:e4
           Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
           driver: ath9k
           IF: wlan0 state: up mac: c4:17:fe:3d:84:61
Drives:    HDD Total Size: 623.9GB (8.4% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD5000LPLX size: 500.1GB
           ID-2: USB /dev/sdb model: Voyager_SliderX1 size: 123.8GB
Partition: ID-1: / size: 32G used: 4.2G (14%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: /home size: 425G used: 43G (11%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
           ID-3: swap-1 size: 2.15GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors:   System Temperatures: cpu: 43.0C mobo: 42.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 173 Uptime: 23 min Memory: 1001.2/3885.8MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.2.31
	
	
Acer Aspire 7736Z-4088
Pentium T4400 2.2Ghz, Intel GMA 4500M
4GB RAM, 500GB WDC_WD5000LPLX
MX-15 64-bit

User avatar
asqwerth
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 2808
Joined: Sun May 27, 2007 5:37 am

Re: Laptops

#33 Post by asqwerth » Tue Mar 22, 2016 3:59 am

For what it's worth, I'm adding what I know about the laptop with the new hardware that I tested at a shop, per my post here: http://forum.mepiscommunity.org/viewtop ... 38#p383038

No inxi info.

64-bit laptop running Windows 10.
CPU: Intel i7 6700HQ (Skylake series)
Graphics card: NVIDIA Geforce GTX 950M
Wireless/Bluetooth: Intel 3165 wireless chipset
15+ inch screen.

My live USB snapshot of MX15 with liquorix 4.3-3 kernel ran well after disabling Secure Boot. Navigated with touchpad so it worked.
Wireless card detected and connected fine to the internet. Sound worked. I was able to adjust volume and screen brightness with the hardware Fn keys. Flash/youtube worked.
Desktop: Intel i5-4460, 16GB RAM, Intel integrated graphics
Clevo N130WU-based Ultrabook: Intel i7-8550U (Kaby Lake R), 16GB RAM, Intel integrated graphics (UEFI)
ASUS X42D laptop: AMD Phenom II, 6GB RAM, Mobility Radeon HD 5400

User avatar
philmulley
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 28
Joined: Tue May 12, 2015 6:38 pm

Re: Laptops

#34 Post by philmulley » Mon Jul 11, 2016 6:19 pm

Dell Latitude D610

32 Bit MX-15

It all works!

Inxi: System: Host: D610 Kernel: 3.16.0-4-686-pae i686 (32 bit) Desktop: Xfce 4.12.2
Distro: MX-15_386 Fusion 24 December 2015
Machine: System: Dell (portable) product: Latitude D610
Mobo: Dell model: 0U8082 Bios: Dell v: A06 date: 10/02/2005
Battery BAT0: charge: 22.6 Wh 99.0% condition: 22.9/44.0 Wh (52%)
CPU: Single core Intel Pentium M (-UP-) cache: 2048 KB speed: 2000 MHz (max)
Graphics: Card: Intel Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller
Display Server: X.Org 1.16.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1400x1050@60.02hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel 915GM x86/MMX/SSE2 GLX Version: 2.1 Mesa 10.3.2
Audio: Card Intel 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller driver: snd_intel8x0
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.16.0-4-686-pae
Network: Card-1: Broadcom NetXtreme BCM5751 Gigabit Ethernet PCI Express driver: tg3
IF: eth0 state: down mac: 00:14:22:d1:84:f3
Card-2: Intel PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection driver: ipw2200
IF: eth1 state: up mac: 00:16:6f:32:a6:58
Drives: HDD Total Size: 60.0GB (14.8% used) ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA_MK6021GA size: 60.0GB
Partition: ID-1: / size: 53G used: 6.4G (13%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 2.18GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors: System Temperatures: cpu: 57.5C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 133 Uptime: 16 min Memory: 755.4/2015.5MB Client: Shell (bash) inxi: 2.3.0

User avatar
aneesh
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 9
Joined: Wed Jul 13, 2016 9:27 am

Re: Laptops

#35 Post by aneesh » Wed Jul 13, 2016 9:48 am

I use the old Lenovo B460e.
MX 15 32 bit. Works out of the box, the only distro that works OOTB. Everything that comes bundled up works fine.
The only thing I would say, as a comment, is that, maybe there could be a more modern desktop ootb. A good splash theme with MX branding for starters would be awesome. Regarding the system,its rock solid and does its job fantastically well. Sure, we can add gtk themes, icon themes but still, maybe more branded artwork is needed.

inxi -F output shows:

Code: Select all

System:    Host: lm Kernel: 3.16.0-4-686-pae i686 (32 bit)
           Desktop: Xfce 4.12.2 Distro: MX-15_386 Fusion 24 December 2015
Machine:   System: LENOVO (portable) product: INVALID v: Lenovo B460e
           Mobo: LENOVO model: N/A Bios: LENOVO v: 4FCNA1WW date: 12/26/2011
Battery    BAT0: charge: 0.9 Wh 100.0% condition: 0.9/44.0 Wh (2%)
CPU:       Dual core Pentium T4500 (-MCP-) cache: 1024 KB 
           clock speeds: max: 2300 MHz 1: 1200 MHz 2: 2300 MHz
Graphics:  Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller
           Display Server: X.Org 1.16.4 driver: intel
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Mobile Intel GM45 Express x86/MMX/SSE2
           GLX Version: 2.1 Mesa 10.3.2
Audio:     Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k3.16.0-4-686-pae
Network:   Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
           driver: r8169
           IF: eth0 state: down mac: f0:de:f1:de:b4:3a
Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (5.8% used)
           ID-1: /dev/sda model: WDC_WD3200BPVT size: 320.1GB
Partition: ID-1: / size: 19G used: 4.0G (23%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: /home size: 274G used: 12G (5%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
           ID-3: swap-1 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors:   System Temperatures: cpu: 64.0C mobo: 64.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 255
Info:      Processes: 154 Uptime: 3:17 Memory: 824.4/1955.4MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.3.0 
Cheers.
Linux User #605498
MX Linux 15 Xfce 32-bit Intel Pentium Dual Core T4500, 2GB RAM

Simplicity is the ultimate sophistication.

User avatar
aus9
Forum Regular
Forum Regular
Posts: 521
Joined: Sat Jul 02, 2016 1:14 am

Re: Laptops

#36 Post by aus9 » Mon Jul 25, 2016 10:22 pm

1) 64 bit Dell 830
2) yes
3) wifi and sound tested, sensors-detect not set up as yet for inxi output
4) NA
5) master sound is 24%, I guess you assume I install in library....how about 70% as default?
b) I prefer wicd for GUI wifi as it offers to not show networks and can have ethernet turned off as default

6)

Code: Select all

 inxi -F
System:    Host: mx1 Kernel: 4.2.0-0.bpo.1-amd64 x86_64 (64 bit) Desktop: Xfce 4.12.2
           Distro: MX-15_x64 Fusion 24 December 2015
Machine:   System: Dell (portable) product: Latitude D830
           Mobo: Dell model: 0HN341 Bios: Dell v: A16 date: 12/22/2011
Battery    BAT0: charge: 44.0 Wh 115.6% condition: 38.1/44.0 Wh (86%)
CPU:       Dual core Intel Core2 Duo T7250 (-MCP-) cache: 2048 KB 
           clock speeds: max: 2001 MHz 1: 1600 MHz 2: 1600 MHz
Graphics:  Card: Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (primary)
           Display Server: X.Org 1.16.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1280x800@60.00hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel 965GM GLX Version: 2.1 Mesa 10.3.2
Audio:     Card Intel 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.2.0-0.bpo.1-amd64
Network:   Card-1: Broadcom NetXtreme BCM5755M Gigabit Ethernet PCI Express driver: tg3
           IF: eth0 state: down mac: 00:21:70:81:66:ef
           Card-2: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection driver: iwl3945
           IF: wlan0 state: up mac: 00:1f:3c:c2:80:5b
Drives:    HDD Total Size: 112.0GB (2.8% used) ID-1: /dev/sda model: WDC_WD800BEVS size: 80.0GB
           ID-2: USB /dev/sdb model: USB_Flash_Drive size: 32.0GB
Partition: ID-1: / size: 1.6G used: 214M (14%) fs: overlay dev: N/A
           ID-2: swap-1 size: 2.05GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors:   System Temperatures: cpu: 45.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 151 Uptime: 26 min Memory: 527.3/1995.4MB Client: Shell (bash) inxi: 2.3.0 
These are not the same specs as D830 reported at post 2
good Luck from MX-16 user

eladhen
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 26
Joined: Sun Oct 09, 2016 6:40 am

Re: Laptops

#37 Post by eladhen » Mon Oct 31, 2016 2:20 pm

Jerry3904 wrote:We're looking to collect info for specific laptops running antiX-15 or MX-15. Please post here, and we will take care of reviewing for the Wiki.
Suggested format:

1) 32 or 64bit?
2) can you boot to the desktop?
3) what works OOTB?
4) what doesn't work OOTB? Did you find a fix?
5) Comments (short)
6) inxi -F
Just tried MX-15 live on my Asus Zenbook UX305FA, currently running Linux Mint Cinnamon 17.3:

1) 64bit
2) No problem
3) Almost everything minus BT.
4) BlueTooth seems pretty broken. It has trouble connecting to my phone and when it does it can't seem to do anything. It also fails to to play music through my BT speaker.
5) I'm considering MX-15 as the next distro for this laptop.
6) inxi -Fz:

Code: Select all

System:    Host: mx1 Kernel: 4.2.0-0.bpo.1-amd64 x86_64 (64 bit)
           Desktop: Xfce 4.12.2 Distro: MX-15_x64 Fusion 24 December 2015
Machine:   System: ASUSTeK (portable) product: UX305FA v: 1.0
           Mobo: ASUSTeK model: UX305FA v: 1.0
           Bios: American Megatrends v: UX305FA.211 date: 07/02/2015
Battery    BAT0: charge: 40.2 Wh 93.6% condition: 42.9/45.0 Wh (95%)
CPU:       Dual core Intel Core M-5Y10c (-HT-MCP-) cache: 4096 KB 
           clock speeds: max: 2000 MHz 1: 2000 MHz 2: 815 MHz 3: 1999 MHz
           4: 816 MHz
Graphics:  Card: Intel Broadwell-U Integrated Graphics
           Display Server: X.Org 1.16.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 5300 (Broadwell GT2)
           GLX Version: 3.0 Mesa 10.3.2
Audio:     Card-1 Intel Wildcat Point-LP High Definition Audio Controller
           driver: snd_hda_intel
           Card-2 Intel Broadwell-U Audio Controller driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.2.0-0.bpo.1-amd64
Network:   Card: Intel Wireless 7265 driver: iwlwifi
           IF: wlan0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 264.1GB (3.1% used)
           ID-1: /dev/sda model: SanDisk_SD7SN3Q2 size: 256.1GB
           ID-2: USB /dev/sdb model: Cruzer_Blade size: 8.0GB
Partition: ID-1: / size: 5.8G used: 3.7M (1%) fs: overlay dev: N/A
           ID-2: swap-1 size: 8.49GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
Sensors:   System Temperatures: cpu: 32.0C mobo: 27.8C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info:      Processes: 219 Uptime: 32 min Memory: 350.7/7416.3MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.3.0 

User avatar
v3g4n
Forum Guide
Forum Guide
Posts: 1783
Joined: Sat Jan 16, 2016 8:20 pm

Re: Laptops

#38 Post by v3g4n » Mon Oct 31, 2016 11:19 pm

@eladhen, did you download a snapshot or the original release? I ask because since the original release we have updated blueman and would like to know if it is the newer version you are having trouble with or the original.
Thanks for reporting!

eladhen
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 26
Joined: Sun Oct 09, 2016 6:40 am

Re: Laptops

#39 Post by eladhen » Tue Nov 01, 2016 11:12 am

v3g4n wrote:@eladhen, did you download a snapshot or the original release? I ask because since the original release we have updated blueman and would like to know if it is the newer version you are having trouble with or the original.
Thanks for reporting!
I booted it with the latest October snapshot. I would really like to make Bluetooth work and I'm willing to do some testing if you can tell me what to try.

eladhen
Forum Novice
Forum  Novice
Posts: 26
Joined: Sun Oct 09, 2016 6:40 am

Re: Laptops

#40 Post by eladhen » Wed Nov 02, 2016 10:38 am

Jerry3904 wrote:We're looking to collect info for specific laptops running antiX-15 or MX-15. Please post here, and we will take care of reviewing for the Wiki.
Suggested format:

1) 32 or 64bit?
2) can you boot to the desktop?
3) what works OOTB?
4) what doesn't work OOTB? Did you find a fix?
5) Comments (short)
6) inxi -F

My media center is a Thinkpad T410. It's old, but still has some UMPH.
1) 64bit
2) Yes
3) Almost everything.
4) Volume controls in Kodi seems to be broken. Details and fix here: viewtopic.php?f=97&t=40639
5) MX :heart:
6) inxi -Fz

Code: Select all

System:    Host: t410 Kernel: 4.2.0-0.bpo.1-amd64 x86_64 (64 bit)
           Desktop: Xfce 4.12.2 Distro: MX-15_x64 Fusion 24 December 2015
Machine:   System: LENOVO (portable) product: 2516F9U v: ThinkPad T410
           Mobo: LENOVO model: 2516F9U
           Bios: LENOVO v: 6IET75WW (1.35 ) date: 02/01/2011
CPU:       Dual core Intel Core i5 M 480 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB 
           clock speeds: max: 2667 MHz 1: 1333 MHz 2: 1999 MHz 3: 1466 MHz
           4: 1599 MHz
Graphics:  Card: Intel Core Processor Integrated Graphics Controller
           Display Server: X.Org 1.16.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1360x768@60.02hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ironlake Mobile
           GLX Version: 2.1 Mesa 10.3.2
Audio:     Card Intel 5 Series/3400 Series High Definition Audio
           driver: snd_hda_intel
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.2.0-0.bpo.1-amd64
Network:   Card-1: Intel 82577LM Gigabit Network Connection driver: e1000e
           IF: eth0 state: down mac: <filter>
           Card-2: Intel Centrino Wireless-N 1000 [Condor Peak]
           driver: iwlwifi
           IF: wlan0 state: up mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 1500.3GB (12.5% used)
           ID-1: /dev/sda model: TOSHIBA_MK5065GS size: 500.1GB
           ID-2: USB /dev/sdb model: Elements_10B8 size: 1000.2GB
Partition: ID-1: / size: 457G used: 173G (40%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
           ID-2: swap-1 size: 2.18GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda2
Sensors:   System Temperatures: cpu: 50.0C mobo: 0.0C
           Fan Speeds (in rpm): cpu: 3806
Info:      Processes: 180 Uptime: 16:47 Memory: 568.0/4760.3MB
           Client: Shell (bash) inxi: 2.3.0 

Post Reply

Return to “Documentation and videos”