Welcome!
Important information
-- Spectre and Meltdown vulnerabilities
-- Change in MX sources

News
-- MX Linux on social media: here
-- Mepis support still here

Current releases
-- MX-17.1 Final release info here
-- antiX-17 release info here

New users
-- Please read this first, and don't forget to add system and hardware information to posts!
-- Here are the Forum Rules

Stevo's MX16-KDE: strange issue with root password

For issues with MX that has been modified from the initial install. Example: adding packages that then cause issues.
Post Reply
Message
Author
User avatar
asqwerth
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 3253
Joined: Sun May 27, 2007 5:37 am

Stevo's MX16-KDE: strange issue with root password

#1 Post by asqwerth » Sat Jun 16, 2018 1:24 pm

I have Stevo's KDE respin on VM, and after I added Oracle's VB repo, reloading Synaptic led to the message that there were no keys for that repo, so I tried to open Check Apt GPG from within MX Tools. It gave me this window:
MXTools-gpg.png
I entered my root password and got this error message:
MXTools-gpg2.png
However, if I just select the specific check-apt-gpg tool from the KDE start/applications menu, a terminal opens up requesting root password, I enter it, and the Oracle gpg key is downloaded and applied just fine.

What's the difference?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Desktop: Intel i5-4460, 16GB RAM, Intel integrated graphics
Clevo N130WU-based Ultrabook: Intel i7-8550U (Kaby Lake R), 16GB RAM, Intel integrated graphics (UEFI)
ASUS X42D laptop: AMD Phenom II, 6GB RAM, Mobility Radeon HD 5400

User avatar
asqwerth
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 3253
Joined: Sun May 27, 2007 5:37 am

Re: Stevo's MX16-KDE: strange issue with root password

#2 Post by asqwerth » Sat Jun 16, 2018 1:27 pm

oops, the first pic doesn't show up:
MXTools-gpg.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Desktop: Intel i5-4460, 16GB RAM, Intel integrated graphics
Clevo N130WU-based Ultrabook: Intel i7-8550U (Kaby Lake R), 16GB RAM, Intel integrated graphics (UEFI)
ASUS X42D laptop: AMD Phenom II, 6GB RAM, Mobility Radeon HD 5400

User avatar
Adrian
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 8867
Joined: Wed Jul 12, 2006 1:42 am

Re: Stevo's MX16-KDE: strange issue with root password

#3 Post by Adrian » Sat Jun 16, 2018 1:29 pm

what happens if you type "x-terminal-emulator" in console?

I also wonder if the quoting is a bit screwed up, a bit too many single quotes...

User avatar
kmathern
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 9318
Joined: Wed Jul 12, 2006 2:26 pm

Re: Stevo's MX16-KDE: strange issue with root password

#4 Post by kmathern » Sat Jun 16, 2018 1:49 pm

In MX-17 checkaptgpg in KDE is now started like this: https://github.com/MX-Linux/checkaptgpg ... esktop#L22

But didn't put out a update for MX-15/16. (didn't feel like installing KDE on MX-15/16 to test it)

User avatar
asqwerth
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 3253
Joined: Sun May 27, 2007 5:37 am

Re: Stevo's MX16-KDE: strange issue with root password

#5 Post by asqwerth » Sat Jun 16, 2018 2:25 pm

Adrian wrote:
Sat Jun 16, 2018 1:29 pm
what happens if you type "x-terminal-emulator" in console?

I also wonder if the quoting is a bit screwed up, a bit too many single quotes...
Sorry, was watching football.

This is what happened:

1. a separate xfce terminal opened (the command was run in the KDE Konsole)
2. the following message showed up in Konsole:

Code: Select all

mxtest@mx16KDE:~
$ x-terminal-emulator

** (xfce4-terminal:4220): WARNING **: Error retrieving accessibility bus address: org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name org.a11y.Bus was not provided by any .service files
Desktop: Intel i5-4460, 16GB RAM, Intel integrated graphics
Clevo N130WU-based Ultrabook: Intel i7-8550U (Kaby Lake R), 16GB RAM, Intel integrated graphics (UEFI)
ASUS X42D laptop: AMD Phenom II, 6GB RAM, Mobility Radeon HD 5400

Post Reply

Return to “MX Modified”